Romanul Codicilul, de Lili Crăciun, lansat la Iași
Nu demult, la Iași, în librăria cafenea „Orest Tafrali” din incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza”, am participat la prezentarea celui mai recent roman al scriitoarei Lili Crăciun.

Articol editat de Maria Constantin, 25 aprilie 2025, 09:24
Este vorba despre romanul Codicilul, carte apărută în anul 2024 la Editura pentru Artă și Literatură din București. Prezentarea romanului a fost făcută de către scriitorul Liviu Antonesei, cel pe care – spre finalul ediției – îl și ascultăm cu o părere atât despre Lili Crăciun, cât și despre isprava sa editorială.
Lili Crăciun este absolventă a Liceului Pedagogic din Suceava și a Facultăților de Filozofie și Drept din Iași. Lili Crăciun și-a prezentat constant cărțile în târgul Iașului, oraș în care a locuit și lucrat, după cum ne precizează în interviu, timp de 21 ani.
A scris: Menajerele soacrei mele; Prizonieri ai umbrelor; Pașaport spre paradis; Șopârle cu cheiță; Din colțul prispei și Ancora.
Interlocuotrul nostru ne povestește despre temele pe care le surprinde în narațiunile sale, teme care „ficționează realitatea”.
Subiectul romanului Codicilul, carte apărută în anul 2024 la Editura pentru Artă și Literatură din București, ne este amintit, subtil, pe scurt, de către autoare, stârnindu-ne, astfel, interesul de a ne apropia de volum.
Evident că discutăm și despre reacțiile pe care le stârnește proza pe care ne-o propune Lili Crăciun.
Vă reamintim că relatăm de la prezentarea romanului Codicilul, de Lili Crăciun, carte apărută în anul 2024 la Editura pentru Artă și Literatură din București. Manifestarea s-a desfășurat la Iași, nu demult, în librăria cafenea „Orest Tafrali” din incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
În cele ce urmează, împreună cu scriitoarea Lili Crăciun povestim despre copilărie, despre scriitorii dragi sufletului Domniei Sale (Fiodor Mihailovici Dostoievski, Franz Kafka, Jon Fosse, Lev Nikolaevici Tolstoi). Abordăm și alte teme de interes pe care le găsim reflectate în narațiunile sale, dar nu vă putem vira încă răspunsul, stânindu-vă interesul de a urmări emisiunea noatsră.
După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii Dialog intercultural, relatăm de la prezentarea romanului Codicilul, de Lili Crăciun. Cartea a apărut în anul 2024 la Editura pentru Artă și Literatură din capitală.
Evenimentul s-a desfășurat la Iași, nu demult, în librăria cafenea „Orest Tafrali” din incinta Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
În final, binecunoscutul scriitor Liviu Antonesei își exprimă o părere atât despre autoare, cât și despre romanul său, opinie care ne determină de a citi scrierile despre care s-a făcut vorbire în ediția de astăzi a emisiunii noastre.
Referitor la cele prezentate, conchidem: „A mă întreba dacă citesc, e ca și când m-ai întreba dacă respir”; „Nu există prieten mai loial decât cărțile”, Ernest Hemingway, romancier, nuvelist, prozator, reporter de război, laureat al Premiului Pulitzer în anul 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1954, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani.
Un articol realizat de Dumitru Șerban