Fundația EuroEd (Iași) – dialog intercultural prin civilizația Chinei și proiecte europene
Dacă în două ediții trecute ale emisiunii Dialog intercultural am vorbit despre Anul Nou Chinezesc, cu accent pe câteva activități culturale organizate cu acest prilej atât în incinta Fundației EuroEd din Iași, cât și în incinta Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, astăzi continuăm a difuza câteva înregistrări din timpul sărbătorii pe care am amintit-o.

Articol editat de Maria Constantin, 28 martie 2025, 08:00 / actualizat: 28 martie 2025, 14:45
Concret, am participat la câteva evenimente culturale în incinta Liceului EuroEd, unitate de învățământ situată pe Strada Sărăriei, Nr. 212. Și pentru că în ediția de astăzi a emisiunii noastre facem popas în incinta Fundației EuroEd, spre final învităm la dialog pe Andreea Corina Ionel, coordonator al Departamentului Proiecte, cea care ne zugrăvește un tablou al departamentului, amintindu-ne principalele proiecte pe care fundația le are în desfășurare.
Andreea Corina Ionel ne vorbește și despre rezultatele obținute în urma proiectelor implementate de către reprezentanții Fundației EuroEd, precizându-ne și care sunt grupurile țintă ale acestor proiecte.
Întâi de toate, invităm la dialog pe doamna director, Liceul EuroEd, Carmen Antoniță, profesor de limba Engleză și pe Marius Patraș, profesor de Arte Plastice. Interlocutorii noștri ne vorbesc despre sărbătoarea Anului Nou Chinezesc, amintindu-ne principalele activități organizate cu acest prilej.
Comunicarea cu reprezentanții actului cultural din partea Republicii Populare Chineze, reflectată într-un interesant dialog intercultural, care se dorește a avea continuitate, un alt subiect al dialogului.
Apoi, stăm de vorbă cu Fan Di, profesor de limba chineză la Liceul EuroEd. Ne ajută cu traducerea doamna profesor Maria Lacqua, cea pe care am avut-o invitată la dialog într-o ediție trecută a emisiunii noastre. Interlocutorul nostru ne oferă câteva date biografice, cât și câteva gânduri cu prilejul sărbătorii de zilele trecute.
După cum bine știți, în ediția de astăzi a emisiunii noastre facem popas în incinta Fundației EuroEd din Iași, mai exact în incinta Liceului EuroEd, Strada Sărăriei, Nr. 212, acolo unde, nu demult, s-a desfășurat Sărbătoarea Anului Nou Chinezesc, festivitate reflectată în câteva acțiuni culturale de înaltă ținută.
În timpul manifestării am avut prilejul să stau de vorbă și cu Ming Lin, student în anul pregătitor la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Interlocutorul nostru ne spune povestea sa, cu accent pe câteva repere culturale România versus China, arătând astfel dialogul intercultural dintre cele două țări.
De la aceeași sărbătoare, mai stăm de vorbă cu Tang Jun, profesor de limba chineză la Școala Primară EuroEd, cea care ni se prezintă, iar mai apoi ne vorbește despre elevii cărora le predă limba chineză.
Ni se alătură dialogului și studentul Ming Lin, Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, cel care ne oferă câteva amănunte atât despre China, cât și despre Confucius sau Kong Fu Zi, filozof chinez, născut în regiunea Lu, cel care a influențat decisiv gândirea asiatică. Confucius s-a născut în anul 551 înainte de Hristos și a murit în anul 479 înainte de Hristos.
Până la finalul ediției de astăzi a emisiunii noastre, stăm de vorbă cu Andreea Corina Ionel, coordonator al Departamentului Proiecte în cadrul Fundației EuroEd din Iași. Interlocutorul nostru ne creionează, prin cuvânt, o imagine a principalelor proiecte accesate, implementate sau în curs de desfășurare în programul fundației pe care o reprezintă.
Aflăm și cui se adresează proiectele pe care Andreea Corina Ionel ni le prezintă, dar mai aflăm detalii și despre factorii implicați în buna desfășurare a acestor proiecte; rezultatele proiectelor, un alt subiect al dialogului. Tot ceea ce se întâmplă prin intermediul acestor proiecte ale Fundației EuroEd, după cum ne precizează intelrocutorul nostru, se reflectă în comunitatea ieșeană și nu numai.
Raportat la cele prezentate, conchidem: „Cultura este un al doilea soare pentru cei culți” (Heraclit); „Cultura nu înseamnă să citești mult, nici să știi multe; înseamnă să cunoști mult” (Fernando Pessoa); „Cultura nu se moşteneşte, se cucereşte” (André Malraux).
Un articol realizat de Dumitru Șerban