Sărbătorile de iarnă – tradiții și semnificații – la macedonenii din Iași
Luna ianuarie reprezintă pentru etnicii macedoneni din România și nu numai o perioadă încărcată de manifestări, acțiuni, evenimente, momente de sărbătoare. Macedonenii din țara noastră respectă calendarul iulian, calendar decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial al Bisericii Ortodoxe Române.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 21 ianuarie 2025, 14:21
Pentru macedonenii din cadrul Asociaţiei Macedonenilor din România sărbătoarea Crăciunului (7 ianuarie), întâmpinarea Anului Nou (14 ianuarie) şi Boboteaza sunt speciale, fiind aşteptate cu nerăbdare de către toții membrii comunităților din întreaga țară.
Așdar, cu prilejul sărbătorilor de iarnă reprezentanții Asociaţiei Macedonenilor din România și-au dat întâlnire în târgul Iașului, mai exact în incinta Restaurantului Berăria Veche, în ziua de 7 ianuarie 2025, începând cu ora 14.
La sărbătoarea de zilele trecute de la Iași au fost prezenți secretarul asociației, Eugen Gherghel și Mariana Venera Popescu, fost deputat în Parlamentul României, prim-vicepreședinte al Asociației Macedenenilor din România. Imediat ce sărbătoarea a fost deschisă, am invitat la dialog pe doamna Mariana Venera Popescu, dialog pe care-l difuzăm în ediția de astăzi a emisiunii noastre. Interlocutorul nostru ne vorbește despre tradițiile specifice macedonenilor din perioada sărbătorilor de iarnă.
De exmeplu, în perioada premergătoare sărbătorii Crăciunului gospodinele îşi curăţă casele, pregătesc masă de post pentru Ajunul Crăciunului, masă care constă în fasole, sarmale de post şi, obligatoriu, pâinea cu bănuţ.
Despre acest din urmă obicei cu semnificația sa, în a doua parte a emisiunii, ne povestește doamna Cristina Codreanu, președinte al Asociației Macedonenilor din târgul Iașului. Concret, doamna Mariana Venera Popescu ne creionează o imagine a sărbătorii.
Am profitat de întâlnire și am determinat-o pe doamna Mariana Venera Popescu să ne vorbească și despre ultimele produse editoriale ale Asociației Macedonenilor din România.
Enumerăm câteva dintre acestea: Volumul de versuri MEREU, semnat de către doamna Mariana Venera Popescu, primul interlocutor al ediției, carte care a văzut lumina tiparului, anul trecut, la Editura Macedoneanul din București; GHID DE CONVERSAȚIE ROMÂN-MACEDONEAN, ediția a III-a, Editura Macedoneanul, București, 2024; MACEDONENII DIN ISTORIA ROMÂNIEI, ediția a III-a, de Angi Melania Cristea, Editura Macedonenaul, București, 2024; CĂLĂTORIE PRIN BUCĂTĂRIA MACEDONEANĂ, ediția a IV-a, de Marjan Mihajlov, Macedoneanul, 2024; BISERICI ȘI MĂNĂSTIRI MACEDONENE, volumul I, ediția I, de Marjan Mihajlov, Editura Macedoneanul, București, 2024. Acest din urmă volum are o Prefață semnată de către Preot Iani Mulev și un Cuvânt înainte semnat de către autor.
Mai apoi, invităm la dialog pe doamna Cristina Codreanu, președinte al Asociației Macedonenilor din Iași. Interlocutorul nostru ne vorbește despre tradițiile specifice sărbătorilor de iarnă, cu accent pe obiceiul pâinii cu bănuţ, obicei care se practică în Ajunul Crăciunului în părţile de nord, de est şi parte centrală ale Macedoniei, în timp ce în Macedonia de Vest se face pâine cu bănuţ de sărbătoarea Sfântului Vasile, datină intitulată Vasiliţa. Seara, după ce gazdele spun rugăciunile specifice, cel mai bătrân din familie rupe pâinea în mai multe bucăţi. Astfel, se rupe, mai întâi, pentru Dumnezeu, pentru casă, pentru câmpuri, apoi pentru cel mai vârstnic membru. Cine va primi moneda, va avea mult noroc în anul care se pregătește să bată la ușă.
Din ultima secvență audio pe care o difuzăm, de la interlocutorul nostru aflăm amănunte concrete despre bucatele specifice perioadei sărbătorilor de iarnă, bucate care, de fapt, sunt cam aceleași pe care le pregătesc și majoritarii; mai aflăm amănunte și despre activitățile organizate pentru copii în Comunitatea Macedoneană Ieșeană; invitata noastră, pe scurt, ne amintește și despre trăirile din timpul sărbătorilor de iarnă din copilăria Domniei Sale. Aproape de final, doamna Cristina Codreanu, pentru fiecare dintre noi, cu prilejul sărbătorilor de iarnă are un mesaj.
Raportat la cele prezentate, încheiem prin a aminti câteva cuvinte ale istoricului Nicolae Iorga: „Cunoscând istoria, eroii, tradiţia, ne facem mai sociabili, mai altruişti, mai iubitori de om şi viaţă”.
Un articol realizat de Dumitru Serban