Iași – Dialog intercultural prin evenimente de înaltă ținută la Cercul Militar
În ultima perioadă, în zestrea noastră audio s-au adunat foarte multe înregistrări de la manifestări culturale de înaltă ținută, înregistrări pe care urmează a le difuza în emisiunile din grila de programe a postului nostru de radio. Una dintre aceste manifestări s-a desfășurat la începutul anului, mai exact în ziua de 12 ianuarie, la Iași, în incinta Cercului Militar din dealul Copoului.

Articol editat de Maria Constantin, 11 aprilie 2025, 09:15
Evenimentul a constat în susținerea unei interesante prelegeri dedicată lui Mihai Eminescu, știut fiind faptul că 2025 a fost declarat „Anul Mihai Eminescu” la inițiativa reprezentanților Academiei Române și ai Academiei de Științe a Moldovei pentru a marca 175 de ani de la nașterea poetului național, considerat simbol al literaturii naționale și universale.
Conferința s-a intitulat – „Mihai Eminescu – un soldat în slujba țării” și a fost prezentată de către scriitorul Liviu Apetroaie, prieten al Radio Iași, subiect despre care aflăm amănunte spre finalul emisiunii.
Imediat după susținerea conferinței pe care am amintit-o, a fost lansat volumul al doilea Jurnalul recunoștinței, de biolog Maria Velea, carte prezentată de către Romeo Romila, Calistrat Robu și Corina Matei Gherman.
Dragi prieteni, vă spun că am avut prilejul să stau de vorbă cu un om excepțional. Este vorba despre doamna Maria Velea, acea ființă de care nu te poți despărți prea repede și o dorești continuu la dialog, pentru că nu degeaba mi-a scris pe pagina a doua a volumului următoarele cuvinte: „Dragostea din ce-i făcută?/ din omul cu vorbă multă”.
Propun să nu mai întindem vorba, ci să începem dialogul cu doamna Maria Velea, mulțumindu-i pentru toate mărutirsirile pe care ni le face din viața Domniei Sale, o viață trăită frumos, cu urcușuri și coborâșuri, cu lacrimi de tristețe și de bucurie. În tot ceea ce ne destăinuie simțim un adevărat dialog intercultural, de la trăirile înaintașilor în războaiele altora până la realizările pe câmpul profesiei de acasă și de pe mai toate meridianele planetei.
Vă reamintim că stăm de vorbă cu biolog Maria Velea, autor al cărții Jurnalul recunoștinței (două volume), carte apărută la Editura PIM din Iași în anul 2024; Coperta: Calistrat Robu; Prefață: de Romeo Romila; Postfață: Corina Mtaei Gherman. Volum este dedicat de către autoare cu „Recunoștință MAMEI mele, ființă unică și de neînlocuit!”.
Aflăm din următoarea secvență audio pe care o difuzăm care este dorința autoarei pentru următoarea perioadă, dorință pe care mi-aș dori și eu să o pun în practică, dar nu încă nu vă spun despre ce este vorba, pentru a fi alături de noi, până la finalul emisiunii.
Ascultăm, astăzi, pentru că vorbim și despre Mihai Eminescu, câteva interpretări din creația sa, alături de Lorena Oltean, colega noastră de la Radio România Antena Satelor, prietenă a Radio Iași.
Până a ne reconecta la dialogul cu doamna Maria Velea, din prefața volumului, smenată de către Romeo Romila, cităm „Doamna Maria Velea se dovedește a fi o conștiință civică activă, este dezamăgită de involuția aleșilor noștri (mită, trafic de influență, arivisim, corupție, îmbogățire prin furt din banii cetățenilor), opunând imaginea lor grotescă imaginii unor ilustre figuri de patrioți ai neamului, printre alții fiind menționați:
Domnitorul al III-lea Ghica; regretatul actor Mircea Albulescu; ieșeanul Dimitrie Gusti, profesor, filozof și sociolog; artistul Gheorghe Zamfir; anonimii mesageri culturali ai planetei România pe scena lumii”. Temele pe care le-am amintit reis din dialogul cu doamna Maria Velea, într-o tușă ușor nostalgică; explicația titlului, un alt subiect despre care aflăm amănunte.
După cum bine știți, stăm de vorbă cu biolog Maria Velea, cea pe care am înregistrat-o, la Iași, în luna ianuarie a acestui an, atunci când a lansat volumul al doilea din Jurnalul recunoștinței, carte care a văzut lumina tiparului, anul trecut, la Editura PIM din Iași.
Lansarea cărții și conferința dedicată poetului național, prelegere susținută de către scriitorul Liviu Apetroaie, au fost organizate sub egida Cenaclului de Pictură și Literatură „Octav Băncilă”, manifestare a Cercului Militar din Iași.
Doamna Maria Velea ne destăinuie câteva imagini pe care le are pe retina ochiului și în interiorul sufletului despre Mihai Eminescu; prin profesia pe care o are a cutreierat lumea și este un om de la care avem multe de învățat, iar „mesajul artistic al cărții este viu, pregnant, actual, matur, transmis cititorului fără exagerări stilistice”, după cum ne precizează în prafață scriitorul Romeo Romila, continuând prin a ne spune că „doamna Maria Velea dovedește în scrierile sale o discreție specifică altei generații”.
În cele ce urmează, pentru că evenimentul care constituie subiectul ediției de astăzi a emisiunii Dialog intercultural a fost organizat în preajma zilei de naștere a poetului național, invităm la dialog pe scriitorul Liviu Apetroaie, cel care a susținut conferința „Mihai Eminescu – un soldat în slujba țării”.
Următoarea înregistrare o difuzăm și în contexul faptului că anul 2025 este declarat „Anul Mihai Eminescu” la inițiativa reprezentanților Academiei Române și ai Academiei de Științe a Moldovei pentru a marca 175 de ani de la nașterea poetului național.
Referitor la subiectele prezentate, încheim prin câteva versuri din Glossă, de Mihai Eminescu: Nu spera când vezi mișeii/ La izbândă făcând punte,/ Te-or întrece nătărăii,/ De ai fi cu stea în frunte;/ Teamă n-ai, căta-vor iarăși/ Între dânșii să se plece,/ Nu te prinde lor tovarăș:/ Ce e val, ca valul trece.
Un articol realizat de Dumitru Șerban