De vorbă cu filologul și scriitorul Adrian Jicu

Invitatul emisiunii Dialog intercultural de vineri, 6 septembrie 2024, a fost domnul Adrian Jicu, doctor în filologie, director al Bibliotecii Județene „Costache Sturdza“ din Bacău, lector la Facultatea de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri“ Bacău.

De vorbă cu filologul și scriitorul Adrian Jicu

Articol editat de Sterian Dan, 16 septembrie 2024, 07:12 / actualizat: 18 septembrie 2024, 10:07

Invitatul ediției a absolvit Facultatea de Litere și Științe a Universității din Bacău, fiind doctor în ştiinţe umaniste cu teza: Henric Sanielevici: Studiu monografic. Semnează cronici literare, comentarii critice, recenzii în revista Ateneu și ține rubrica „Debuturi“, în revista Convorbiri literare. A publicat volumele Dinastia Sanielevici: Prințul Henric, între uitare și reabilitare (Cartea Românească, 2008), Coordonate ale identității naționale în publicistica lui Mihai Eminescu: Context românesc și context european (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2012),Caruselul cu hamsteri: Decupaje din literatura postdecembristă (Casa Cărții de Știință, 2014),Mon cher Basile: Eseu despre identitarul lui Vasile Alecsandri (Casa Cărții de Știință, 2014), Baricada de hârtie: Cronici, recenzii și alte anacronisme (Casa Cărții de Știință, 2020).

A obținut Premiul Special „Mihai Eminescu“ al Centrului Cultural și al Societății Scriitorilor din Bucovina (2014) și Premiul de Excelență pe anul 2013 în domeniul eminescologiei, acordat de Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău (2014).
Până a vorbi despre o parte dintre cercetările de pe tărâmul științelor umaniste ale interlocutorului nostru, am aflat informații interesante despre instituția pe care o coordonează și despre principalele activități culturale

Invitatul nostru a prezentat, de asemenea, lucrarea sa, Henric Sanielevici: Studiu monografic. Henric Sanielevici (prenumele, de asemenea Henri, Henry sau Enric, numele de asemenea Sanielevich) s-a născut la 21 septembrie 1875 și a plecat în „satul stelelor” la 19 februarie 1951. A fost jurnalist și critic literar român de origine evreiască, recunoacut pentru activitatea sa în antropologie, etnografie, sociologie și zoologie.

Aproape de finalul emisiunii, am povestit despre romanul Iorgu, „roman-document, care surprinde în acorduri fine viața unuia dintre cei mai importanți poeți români”. În paginile acestuia „Adrian Jicu recreează totodată o epocă de semnificative transformări istorice și mentalitare. Cu o informație bogată, pornind de la surse edite și inedite, cu verosimile dezvăluiri ale unui univers privat, așa cum trebuie să fi fost el, și incursiuni imaginare în existența zbuciumată a lui George Bacovia”.

Un articol de Dumitru Șerban