Meșteri populari din Botoșani îi învață pe copiii ucraineni tehnica încondeierii ouălor, la Copăcele
În spiritul păstrării și promovării tradițiilor pascale, vineri, 4 aprilie, de la ora 11.00 în localitatea Copăcele va avea loc un atelier special de încondeiere a ouălor.

Articol editat de Maria Constantin, 3 aprilie 2025, 11:04
Doi meșteri populari din Botoșani vor împărtăși copiilor ucraineni tehnica tradițională a încondeierii ouălor, o artă veche ce îmbină simbolistica religioasă cu măiestria manuală.
O oportunitate unică pentru copii
Copiii ucraineni care participă la acest atelier vor avea ocazia să învețe de la cei mai pricepuți meșteri secretele acestui meșteșug autentic. Tehnica încondeierii ouălor presupune utilizarea cerii de albine și a pigmenților naturali pentru a crea modele tradiționale pline de semnificație.
Tradiție și solidaritate
Acest eveniment nu este doar o lecție despre meșteșuguri populare, ci și un gest de solidaritate față de copiii ucraineni, oferindu-le un prilej de a descoperi și de a se conecta cu tradițiile pascale din România. Organizatorii își propun să creeze o experiență interactivă, unde cultura și arta populară devin punți de legătură între comunități.
De ce este importantă încondeierea ouălor?
Încondeierea ouălor este o tradiție profund înrădăcinată în cultura românească, mai ales în zona Bucovinei și a Moldovei. Fiecare model pictat pe ou are o semnificație aparte, simbolizând elemente precum fertilitatea, protecția sau renașterea spirituală. Prin astfel de ateliere, această tradiție valoroasă este dusă mai departe și transmisă noilor generații.
Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de tradițiile pascale și de meșteșugurile populare.
Prin astfel de inițiative, tradițiile românești rămân vii și devin punți de prietenie și înțelegere între popoare.
Un articol realizat de: Gerhard Chwoika, Radio România Reşiţa