Comemorarea a 86 de ani de la trecerea în nefiinţă a făuritorului statului turc modern, Mustafa Kemal Atatürk
Pe 10 noiembrie s-au împlinit 86 de ani de la trecerea în nefiinţă a făuritorului statului turc modern.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 18 noiembrie 2024, 09:52 / actualizat: 18 noiembrie 2024, 22:30
Mustafa Kemal Atatürk s-a născut pe 12 martie 1881, în cartierul Kocakasım din Selanic (Salonic, azi în Grecia). Studiile le-a făcut la școala secundară militară din Selanik, apoi a intrat la Academia militară din Monastir (azi Bitola) din 1895, absolvind ca locotenent în 1904 și apoi a fost trimis în Damasc.
Istoria modernă a Turciei se zice că ar fi început pe 10 mai 1919, când Kemal a ajuns în Anatolia. Abandonând misiunea de a „restaura ordinea”, el a fondat o mișcare naționalistă turcă, cu baza la Ankara.
În aprilie 1920, un parlament provizoriu din Ankara i-a oferit titlul de președinte al Adunării Naționale. Kemal a declanșat un război patriotic pentru a alunga forțele militare engleze, franceze, italiene, armene și grecești din Turcia. Englezii, francezii și italienii au recunoscut regimul său și s-au retras.
La 29 octombrie 1923 a fost momentul la care a luat ființă Turcia modernă, actuala republică desprinzându-se atunci din rămășițele Imperiului Otoman. A fost momentul la care Mustafa Kemal Paşa a primit supranumele de Atatürk (însemnând PărinteleTurciei), în semn de recunoaștere a meritelor sale, el devenind totodată şi primul președinte al noii republici.
În anul 1924 a abolit califatul, a desființat școlile religioase, pledând totodată pentru renunțarea la multe dintre dogmele religioase pe care le-a considerat retrograde. Ulterior, Atatürk a instituit numeroase reforme care au transformat Turcia într-un stat modern. De departe, cea mai revoluționară reformă inițiată de Atatürk a fost înlocuirea alfabetului arab folosit în limba turcă scrisă de secole, cu cel latin, în anul 1928.
Reformele lui Atatürk au vizat şi interzicerea vălului şi a fesului, considerate simboluri ale feudalismului. În anul 1934, femeilor li s-a dat voie să voteze pentru membri din parlament și să dețină locuri în legislativ.
Principiile politice ale lui Atatürk, așa-numitul„Kemalism”, au fost proclamate în 1931 ca ideologia oficială a regimului. În anul 1934, între Republica Turcia și România s-a semnat un Tratat de Prietenie Veșnică, acest tratat fiind și în prezent în vigoare.
Pe 10 noiembrie 1938, Mustafa Kemal Atatürk a murit în Palatul Dolmabahçe din Istanbul. În întreaga lume se află monumente dedicate marelui om de stat M. K. Atatürk, în România aceste monumente se găsesc la București, Medgidia, Constanța şi Tulcea.
Mustafa Kemal Atatürk a fost, fără îndoială, una din cele mai mari personalități ale sec. XX. Fondator al Republicii Turcia și excepțional strateg, lui i s-a dedicat o imensă bibliografie, viața și activitatea sa fiind analizate, precum și numeroase volume sau lucrări academice. O astfel de personalitate remarcabilă a atras atenția și opiniei istoriografiei românești.
An de an Corpul diplomatic al Turciei aflat în România, alături de comunitățile turce şi tătare organizează manifestări comemorative în memoria părintelui Turciei moderne M. K. Atatürk. Anul acesta pe 10 noiembrie, făuritorul Republicii Turcia a fost comemorat la bustul său amplasat în Parcul Arheologic din Constanța, cu participarea Excelenței Sale Ozan Çakir, Consulul General al Turciei la Constanța, reprezentanți ai organizațiilor de la nivelul județului și Dobrogei, dar și ai consulatelor onorifice din județul Constanța și ai comunității turco-tătare, unde au fost depuse coroane cu flori.
Un articol de Ghiulşen Ismail-Iusuf