Expoziția personală „Armonii dobrogene” a pictorului tătar Ferodin Iaia a fost vernisată la Galeria de Artă Mangalia
Expoziția personală „Armonii dobrogene” a pictorului tătar Ferodin Iaia a fost vernisată la Galeria de Artă Mangalia renumitul pictor de origine tătară. Ferodin Iaia și-a expus lucrările de pictură pe simezele Galeriei de Artă din Mangalia, miercuri, 9 octombrie.
Articol editat de Maria Constantin, 19 noiembrie 2024, 17:38
Expoziția a fost deschisă până pe data de 31 octombrie. Tot la Galeriile de artă din Mangalia, artiștii plastici Paul Stoica și Ferodin Iaia susțin săptămânal, sâmbăta, cursuri de pictură pentru toate vârstele în cadrul atelierelor de pictură.
Născut în localitatea Independența din județul Constanța, de altfel un sat tipic tătăresc, cu case tradiționale și cișmele, cu energie pozitivă, și-a pus amprenta în dezvoltarea creativității pictorului.
Inspirat fiind de locurile natale, de peisajele cu încărcătură pozitivă, în lucrările sale, artistul dă viață unor lucrări de excepție și originale. Încă din copilărie a fost fascinat de magia culorilor. Mai târziu și-a dezvoltat talentul de pictor urmând cursurile liceului „Nicolae Toniza” din București, promoția 1976.
Pictorul dobrogean de etnie tătară, Iaia Ferodin, în lucrările sale este susținut și inspirat de dragostea față de Dobrogea, dragostea față de Mangalia, dragostea față de satul natal, pe unde a trecut și a trăit clipe frumoase. Lucrările realizate de artist sunt îmbrăcate în culori calde, ocrotitoare, temele abordate sunt în special portretele, ocupațiile vechi ale tătarilor, peisaje mirifice din călătoriile artistului repere exprimate vizual, dar şi lăcașe de cult musulmane.
Primele amintiri de început a picturii sunt legate de creioanele colorate, artistul povestește că, înainte de a vorbi a început să coloreze, să picteze. Talentul său a fost cultivat de mama, care era învățătoare. A absolvit Liceul de Arte Plastice „N. Tonitza” din București, promoția 1976 (denumită şi promoția de aur). Absolvenții acestei promoții, la finalul liceului au organizat oexpoziție de grup la Grădina Iconei din capitală.
A avut numeroase expoziții personale, a participat la expoziții colective în țară, dar și la taberele de pictură. Are tablouri în colecții particulare din țară și străinătate, Bulgaria, Turcia, Franța, Spania, Geneva și SUA. Este inclus în albume de artă.
Pictorul Nicolae Toniza considerat „sacrul picturii” de către artistul tătar, l-a marcat într-o mare măsură. Această viziune autonomă s-a conturat și în portretele de copii. „Ochii lui Tonitza”, ochii copiilor pictați de el, ne privesc astăzi cu o nostalgică inocență, cu o amară melancolie șicandoare. Ochii aceștia mari, rotunzi și expresivi sunt inconfundabila pecete a stilului său de o unică poezie în arta plastică românească, ceea ce se reflectă și în portretele realizate de Ferodin Iaia.
Un articol realizat de Ghiulșen I. Ismail