Musulmanii au celebrat Noaptea revelării Coranului – Kadir gecesi
Cei aproape 100 de mii de musulmani din România sărbătoresc în noaptea de 26/27 martie a.c., (anul islamic 1446), alături de musulmanii din întreaga lume, un moment important în perioada Lunii Ramazan, noaptea de Kadir sau Noaptea revelării Coranului.

Articol editat de Maria Constantin, 28 martie 2025, 14:52
Coranul, carte a luminii şi înțelepciunii divine a început a fi coborâtă de Kadir a 26-a noapte din luna postului Ramazan, atunci când Profetul Mohammed a avut prima revelație.
Tradiția spune, de asemenea, că tot în această noapte, dorințele sunt îndeplinite. În noaptea de Kadir, noaptea puterii şi a destinului s-a născut lumina islamului, a început coborârea versetelor Sfântului Coran cel glorios, limpede şi nobil.
Tot în noaptea de Kadir „porțile cerului se deschid și din care se revarsă peste tot seninătatea și încrederea”,în care mâinile deschise, rugăciunile și implorările adresate către Allah sunt primite. Tocmai de aceea rugăciunile din această noapte au o importanță aparte, iar în toate lăcașele de cult musulman se organizează slujbe religioase.
Un obicei specific acestei nopți sfinte o constituie și pregătirea unor preparate din aluat care sunt împărțite mai apoi semenilor, acestea sunt scovergi (kıygașași ulqım). Scovergile se pregătesc din faină, apă/lapte, drojdie, ulei, sare.
Laptele călduț sau apă, o linguriță de zahăr, puțină sare se amestecă cu drojdia. Treptat se pune făina și se face o cocă moale. După ce a crescut, se formează din aluat o cocă de mărimea unui măr și cu ajutorul degetelor, fără să se folosească făină, se dă forma unei farfurii mai mici. Dacă e nevoie se mai lasă la crescut. Se prăjește în mult ulei încins pe ambele părți.
Un alt obicei care trebuie respectat este contribuția cu o anumită sumă de bani oferită pentru cauze caritabile, astfel încât și nevoiașii să se poată bucura de abundența sărbătorii.
Luna de post se va încheia cu Ramazan Bairam. Trei zile de sărbătoare celebrate în intervalul 30 martie -01 aprilie a.c. Cu ocazia acestei nopți sfinte în toate lăcașele de cult musulmane au loc slujbe religioase.
Un articol realizat de Ghiulșen Iusuf Ismail, Radio Constanța