„Balada căpşunilor fără culoare” de Zully Mustafa, o carte apreciată de micii cititori

În anul 2020, cartea pentru copii „Balada căpşunilor fără culoare”, (Editura Nominea 2020) a obţinut locul al 4-lea în Top5 al celor mai râvnite cărţi de la cel mai citit târg de carte Gaudeamus organizat de Radio România. Cea mai râvnită carte ne prezintă personajele ei, cele mai aventuroase căpșunici, o poveste îndrăgită de copii și adulți.

„Balada căpşunilor fără culoare” de Zully Mustafa, o carte apreciată de micii cititori

Articol editat de Sterian Dan, 18 septembrie 2024, 07:48 / actualizat: 18 septembrie 2024, 9:44

Despre cum s-a „copt” povestea și alte detalii colorate, puteți afla din interviul online, oferit de scriitoarea Zully Mustafa, pentru Radio Constanța.
„Balada căpşunilor fără culoare” este o poveste captivantă, care prezintă aventurile amuzante şi pline de tâlc a două căpşuni. Ele pleacă în căutarea culorii care să redea familiei lor sănătatea şi voioşia. Două căpșunici palide și nevăzute de soare pleacă în căutarea culorii și pistruilor, sperând să aducă viața și veselia în ținutul lor natal.

Povestea a fost scrisă în urmă cu 18 ani, însă, cu timpul cartea a fost citită de mii de copii şi părinţi şi şi-a păstrat prospeţimea şi în prezent fiind la mare căutare datorită părinţilor şi învăţătorilor care le insuflă copiilor dragostea pentru lectură.
Ilustraţiile din carte sunt create de Anca Smarandache, iubește cărțile și poveștile. I-a plăcut să deseneze și să picteze de când era mică. Cu pensulele și creioanele în mână a descoperit cele mai multe lucruri despre lumea înconjurătoare, dar și despre ea. A ilustrat atât cărți clasice, cât și contemporane.

Mai mult decât scriitoare, Zully Mustafa este onestă, tăioasă, fără teama de a contraria, cu suflet de copil, sensibilă şi după cum o arată scrierile sale, un scriitor disciplinat, cu un stil elegant, magnetic. Cuvintele au aroma de Orient si de Occident, în același timp, iar dincolo de text curge suverana, tăcuta, amara, apa poeziei autentice.

„Popularitatea cărţii se datorează unei munci nevăzute, dar continue de 17 ani, în care eu am fost prin clasele copiilor, pe unde mă invitau doamnele învăţătoare, educatoare sau bibliotecarele să vorbesc despre importanţa lecturii. Nu s-a plâns nimeni de cartea cu căpşunici, nici părinţi, nici copii, dimpotrivă a fost primită foarte bine şi este cumpărată atât de cei mici cât şi de cei mari. Evident ca e o carte îngrijită, în spatele succesului unei cărţi stă o echipă întreagă, unde fiecare îşi face treaba cât se poate de bine. Cum mie îmi place să lucrez cu profesionişti, nu mă miră succesul ei.
Cineva mi-a spus la un moment dat că e cel mai simplu să scrii o carte, munca adevărată vine după aceea. În fiecare zi ii dau dreptate, fie că acea carte este pentru copii, pentru adulţi, fie că e roman de călătorii sau de dragoste”
, a povestit autoarea.
Mai aveți în plan și alte cărți pentru copii?
„Nu ştiu. Deocamdată nu am asta în plan. Dar nu se ştie. Uneori scriitorii se aşează la birou şi încep să scrie, ceva îi împinge să aştearnă cuvintele într-o poveste şi nu au linişte până nu o termină. Atunci când am scris „Balada căpşunilor fără culoare” şi celelalte 15 cărţi pentru copii, aveam o anumită inocenţă, eram mult mai ludică, mai deschisă spre amuzament, voiam să bucur copiii, sa fac poveşti pentru ei ca să crească frumos. Şi acum vreau, dar nu mai pot, sau nu mai am timp. Oricum ar fi, a dispărut inocenţa aceea, naivitatea şi poate chiar şi tandreţea. Poate o să revină, nu ştiu. Nu e bine să faci promisiuni literare. Dacă e să se întâmple, voi bucura iar multă lume, dacă nu, cel puţin nu voi dezamăgi pe nimeni. Cum o vrea soarta.”

Carte de vizită: Scriitoarea, traducătoarea, jurnalista și cadrul didactic Zully Mustafa

Este născută în Medgidia la 12 aprilie 1976, a debutat editorial în anul 2003 cu literatura pentru copii și adulți, este de etnie turco-tătară. După absolvirea şcolii generale în oraşul natal, Zully Mustafa este admisă la Colegiul Pedagogic din Constanţa – promoţia 1995, după absolvirea colegiului susţine admiterea la Colegiul de Institutori de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, promoţia 1999, specializarea Psiho – Sociologie și Literatura engleză. Mai târziu absolvă Școala Populară de Arte din Constanţa, secţia actorie. Deţine diplome CESC Colchester, Anglia – diploma IELTS şi de ghid local (CEDES – 2016), Diploma de ghid național (Jinfotours – 2019). Cu o experiență de 10 ani în învăţământ şi 20 ani de experiență în presă ca reporter, redactor, editor, scenarist, realizator şi producător TV.

Având o înclinaţie nativă pentru învăţarea limbilor străine pe lângă turcă şi engleză, învaţă limba franceză şi limba spaniolă şi devine traducătoare. În domeniul traducerilor se remarcă prin traducerea de cărţi, documentare medicale, călătorii şi gastronomie pentru canalele Food Tv și Paprika Tv, traduce filme pentru canalul Happy Tv din Spania, Euforia TV, Intact Media şi Prima Tv din România.

Contribuie cu povestiri de călătorie şi articole de opinie la numeroase reviste de cultură: Bucureşti, revista Femeia, Atlas, Gazeta Jurnaliștilor, Ziarul 7 Plus – fostul Național, Constanţa ziarul Telegraf ş.a. Publică volumele de poveşti pentru copii „Poveștile lui Ștefănel”, în anul 2004 „Unde a dispărut Primăvara” şi „Scrisoare pentru iepuraș”.„Legendele Apelor” (2005); Povești: „Mânzdrăvan”, „Filipică și Moftulici”,„Balada căpșunilor fără culoare” (2007), Carte cu CD: „Măgărușul Laur” și „Cel mai frumos dar” (2013), reeditare: „Balada căpșunilor fără culoare” (octombrie 2020).

Zully Mustafa s-a remarcat şi ca scriitoare de romane de dragoste, călătorii, „Strugurii s-au copt în lipsa ei” (2007) a fost reeditată anul acesta iar lansarea de carte a avut loc la Biblioteca judeteana din Constanța pe 08 august, „Nopți orientale 1 și 2” (2008), „Al treilea călător” (2013). Temele predilecte ale romanelor sunt prietenia marcată de nervozităţi provinciale şi erosul.

„Al treilea calator” este, în sensul acesta, cartea unei calatorii suigeneris. Reprezintă experienţa a trei oameni, complet diferiţi, pe care au avut-o mergând pe jos pe celebrul pelerinaj Camino. Este cartea unei călătorii în care, dincolo de eveniment şi de textul bine scris, prin care evenimentul ajunge la cuvânt, se realizează acel raport al sinelui cu sine.

Fiecare pas al călătoriei deschide și întemeiază o lume, conturând simultan un drum interior ce apropie sinele de sine, iar in cele din urmă îi conferă dialogul cu ființa lumii în plinătatea ei. Viaţa capătă noi puteri. Viaţa se mişcă deja pe o alta orbită, pentru a fi părtaşă frumuseţii şi adevărului.

Piese de teatru: „Frozen” – scenariu adaptat pentru copii (jucată de echipa Theater du Soleil) şi „Casa Sperantei, la parter” – piesa de teatru (in repetiții la Theater du Soleil).

Scriitoarea, traducătoarea şi jurnalista culturală Zully Mustafa este cunoscută şi peste hotarele României, participând la numeroase festivaluri de literatură, colocvii, saloane de carte din România, Spania, Italia, Turcia, Bulgaria şi Anglia, promovând limba, cultura şi valorile din spaţiul românesc. A publicat peste cincisprezece cărţi, traduse în numeroase limbi.

Ca învățătoare, i-a atras pe copii spre lectură spunându-le sau recomandându-le povești. I-a motivat foarte mult să citească, i-a „păcălit” să citească, i-a făcut personaje de basm ca să le capteze atenția.

Sub genericul „Ora de lectură”, autoarea a organizat multe întruniri cu copiii atât la Biblioteca „I. N. Roman” din Medgidia, cât şi la diverse librării din Constanţa. Anul acesta s-au împlinit 14 ani de când organizează ateliere de lectură pentru copii. Iar cartea pentru copii „Căpșunile fără culoare„ au plecat iar în lumea mare.

În data de 28 august, au ajuns în comuna Mihai Viteazu din jud. Constanța, și i-au delectat pe copiii de clasa a 3-a de la Școala de Vară, organizată de ambițioasa lor învățătoare, Isabella Steliana Vascris, profesor și mentor Teach for Romania.

Un articol de Ghiulşen Ismail-Iusuf

Regal folcloric dobrogean, de Ziua Dobrogei
Comunitatea tătară joi, 14 noiembrie 2024, 17:18

Regal folcloric dobrogean, de Ziua Dobrogei

Români, aromâni, armeni, bulgari, ceangăi, greci, italieni, romi, ruși-lipoveni, tătari, turci, ucraineni conviețuiesc de secole pe pământ...

Regal folcloric dobrogean, de Ziua Dobrogei
86 de ani de la moartea lui Bekir Sıdkı Çobanzade – turcolog, lingvist, cercetător literar, poet tătar crimeean
Comunitatea tătară luni, 28 octombrie 2024, 08:55

86 de ani de la moartea lui Bekir Sıdkı Çobanzade – turcolog, lingvist, cercetător literar, poet tătar crimeean

Bekir Sıdkı Çobanzade s-a născut pe data de 15 mai 1893, în satul Argın din orașul Karasubazar din Crimeea. Cursurile școlii primare și...

86 de ani de la moartea lui Bekir Sıdkı Çobanzade – turcolog, lingvist, cercetător literar, poet tătar crimeean
Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește exponatul săptămânii: „ștergar tătăresc (yüzbez)”
Comunitatea tătară luni, 28 octombrie 2024, 08:43

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește exponatul săptămânii: „ștergar tătăresc (yüzbez)”

Ștergarul prezentat în săptămâna 14 – 20 octombrie 2024 face parte din categoria pieselor care intră în amenajarea camerei mirilor, în...

Muzeul de Artă Populară Constanța găzduiește exponatul săptămânii: „ștergar tătăresc (yüzbez)”
„Mevlid Kandili”, noaptea nașterii Profetului Muhammed, a fost celebrată de musulmani
Comunitatea tătară joi, 26 septembrie 2024, 08:44

„Mevlid Kandili”, noaptea nașterii Profetului Muhammed, a fost celebrată de musulmani

Musulmanii au celebrat în noaptea de 14 septembrie a.c., Mevlid Kandili, noaptea naşterii Profetului Muhammed (PbuH). Conform calendarului islamic...

„Mevlid Kandili”, noaptea nașterii Profetului Muhammed, a fost celebrată de musulmani