Importanța femeii în comunitatea slovacă din România
,,Importanța femeii în comunitatea slovacă din România” purta denumirea evenimentul cultural organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor din România, Filiala Zonală Bihor, în a doua parte a lunii martie, în statiunea balneară Băile Felix.
Articol editat de Maria Constantin, 2 aprilie 2025, 11:23
La această întâlnire au fost prezente peste 400 de femei din următoarele organizații locale: Aleșd, Aștileu, Borod, Borumlaca, Brusturi, Budoi, Ciutelec-Rovina, Derna, Foglaș, Lugașu de Jos, Marghita, Mădăras, Oradea, Pădurea Neagră, Peștiș, Popești, Sântandrei, Suplacu de Barcău, Șerani, Șinteu, Țigăneștii de Criș, Valea Cerului, Varasău, Vărzari, Vîlcelele, Voivozi (din județul Bihor), Făgetu, Ip, Marca, (din jud. Sălaj), Boinești și Huta Certeze din jud. Satu Mare, Cluj ( jud.Cluj).
A fost sarbatorită femeia văzută ca dătătoare de viață și simbol al iubirii și sacrificiului. Femeia considerată un pilon al familiei și al credinței, având multe responsabilitati, inclusiv cea de a transmite valorile spirituale generațiilor viitoare.
În cadrul concursului de fotografii vechi „*Mama si copilul*” câștigătoarea a fost președinta organizației locale Aștileu, care a prezentat cea mai veche poză. Poza doamnei Maria Koiș a fost făcută în anul 1935, având o vechime de 90 de ani.
„Femeia slovacă este mai mult decât un simbol al tradiției – ea este forța care unește, inspiră și creează punți între trecut și viitor, asigurând continuitatea unei moșteniri de neprețuit”, conchid organizatorii, Uniunea Democratică a Slovacilor din România, Filiala Zonală Bihor.
Un articol realizat de Vlasta Lazu, Radio Timisoara