Evenimente culturale în Comunitatea Rușilor Lipoveni din Iași
Conservarea și promovarea culturii tradiționale, eveniment organizat, la Iași, s-a desfășurat în ziua de duminică, 20 octombrie 2024, de la ora 15, în incinta Hotelului Unirea.
Articol editat de Maria Constantin, 28 noiembrie 2024, 17:05
Organizatori ai evenimentului au fost reprezentanții Comunității Rușilor Lipoveni din România și cei ai Comunității Rușilor Lipoveni din Iaşi. Prin intermediul acestei manifestări culturale au fost marcați 20 de ani de activitate ai Grupului Artistic „Raduga”, grup al Comunității Rușilor Lipoveni din Iași.
Alături de membrii Ansamblului „Raduga”, au susținut programe artistice și membrii ansamblurilor folclorice „Slavianskaia karuseli” din Iaşi şi „Galuboe more” din Constanța.
Isabelle-Elena Tamba este membru al Ansamblului Folcloric „Raduga”, grup al Comunității Starovere Ieșene. Aceasta a povestit despre integrarea sa în acestă frumoasă echipă și despre admirația pe care o are pentru cercetările domnului profesor universitar, specialist în Filologie, Leonte Ivanov, cercetări, studii, pe care le-a pus pe masă despre trecutul rușilor staroveri din România și nu numai.
Credința și limba maternă, atât de mult respectate în comunitate, sunt mărci care i-au făcut pe etnicii ruși lipoveni să-și păstreze caracterul unitar.
Un alt moment special a fost seara de film dedicat Comunității Rușilor Lipoveni din Iași, manifestare care face parte din proiectul „Multiculturalitate în arta cinematografică”. Evenimentul se află la ediţia a IV-a și este organizat de către reprezentanții Primăriei Municipiului Iaşi prin cei ai Casei de Cultură „Mihai Ursachi” împreună cu cei ai Comunității Rușilor Lipoveni din Iași.
Concret, în ziua de joi, 21 noiembrie 2024, începând cu ora 17, în Sala de spectacole „Diotima”, publicul cinefil a asistat la proiecţia filmului artistic „Copilăria lui Ivan”, în regia lui Andrei Tarkovski. Moderatorul dialogului a fost doamna profesor Ioana Petcu, critic de film şi de teatru.
„Copilăria lui Ivan” cu titlu alternativ „Flăcări și flori”, este un film realizat în anul 1962 de către studioul „Mosfilm” din Moscova. Este primul film de lung metraj al regizorului rus Andrei Tarkovski. Rusia, al Doilea Război Mondial. Ivan (Nikolai Burliaev), un băiat de 12 ani, a cărui mamă a fost ucisă, devine cercetaș, trăiește intens viața de front și moare executat de către naziști.
Obiectivul (director de imagine: Vadim Iusov) surprinde, nu numai ceea ce vede eroul, ci și ceea ce gândește, visează și își închipuie el. „Copilăria lui Ivan” – remarca scriitorul Romulus Rusan – este sfârșitul copilăriei lui Tarkovski; este părăsirea universului de concepte lirice din Compresorul și vioara și intrarea în universul de relații filosofice care avea să culmineze în pelicula Rubliov.
Andrei Arsenievici Tarkovski s-a născut la 4 aprilie 1932 în localitatea Zavrajie, Regiunea Kostroma, Rusia Sovietică. S-a stins în ziua de 29 decembrie 1986 lângă Paris. A fost regizor, actor, scenarist şi scriitor. Este considerat unul dintre cei mai influenți cineaști ai erei sovietice și a întregii istorii a cinematografiei.
De asemenea, doamna profesor Ioana Petcu de la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași a povestit despre filmul „Copilăria lui Ivan”, în regia lui Andrei Tarkovski, cu accent pe o parte dintre subiectele suprinse în această peliculă; aflăm și câteva detalii din culisele cinematografice ale lui Andrei Tarkovski. Filmul despre care vorbim a primi – în anul 1962 – Leul de aur la Festivalul de film din Veneția.
În final, aflăm amănunte de la domnul profesor univeristar, doctor înFilologie, Leonte vanov despre scenariul filmului, punere în scenă semnată de către Mihail Papava și Vladimir Bogomolov, după teme din nuvela Ivan, narațiune semnată de către Vladimir Bogomolov.
Domnul profesor a vorbit și despre legăturile pe care le putem vedea între „Copilăria lui Ivan” și primul său film „Compresorul și vioara” (Katok i skripka), film de metraj mediu studențesc; mai mult decât atât, acesta a vorbit și despre asocierea simbolurilor din „Copilăria lui Ivan” și celelalte filme ale sale – Andrei Rubliov; Solaris; Oglinda; Călăuza; Tempo di viaggio (documentar); Nostalgia și Sacrificiul.
Un articol realizat de Dumitru Șerban