Viața și activitatea lui Sile Ungureanu, de prof. Mihai Doloton (I)

Sile Ungureanu este de etnie rromă, fiind unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați acordeoniști pe care i-a avut poporul român, stins, din păcate, în august 1972, la vârsta de doar 42 de ani.

Viața și activitatea lui Sile Ungureanu, de prof. Mihai Doloton (I)
Foto: YouTube

Articol editat de Maria Constantin, 9 ianuarie 2025, 13:27

Volumul pe care l-am amintit a văzut lumina tiparului în anul 2023 la Editura Pontos din Chișinău. Amintim că Mihai Doloton este profesor la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Călărași, Republica Moldova, membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, absolvent al Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași, specializarea Instruirea muzicală; Mihai Doloton, între anii 2010 – 2014 – urmează Universitatea de Stat Tiraspol, fiind lecențiat în Științe ale Educației, specialitatea Geografie.

Așadar, maestrul Sile Ungureanu, fiul violonistului Nicolae Ungureanu, s-a născut la 1 ianuarie 1930 în satul Crivina, comuna Poenarii Apostoli din județul Prahova. Din anul 1938 începe să învețe să cânte la acordeon, iar în anul 1940 devine membru al tarafului violonistului Petre „Tinosu” Nițescu.

În anul 1950 devine solist al orchestrei Uzinelor 1 Mai din Ploiești, dar și dirijorul orchestrei Uzinelor Mecanice din Plopeni. În anul 1954 este numit instructor cultural al Ansamblului Sindicatelor Ploiești. Din perioada 1955 – 1957 datează primele înregistrări de la Radio și de la casa de discuri Electrecord.

Este angajat ca solist al Orchestrei Ansamblului Artistic al Armatei. Ultimele înregistrări le realizează în anul 1970 pentru fonoteca Radiodifuziunii Române. A susținut turnee în: Germania, Franța, Israel, Spania; a colaborat cu Gabi Luncă şi Irina Leghin la Clubul Uzinei 1 Mai din Ploiești.

Profesorul Mihai Doloton prin tot ceea face este ancorat în a promova, păstra și conserva din zestrea marilor acrdeoniști ai țării: Marcel Budală, Sile Ungureanu, Ilie Udilă și mulți alții. În ton cu toate cele pe care ni le precizează profesorul Doloton, atât emisiunea de astăzi, cât și cea de lunea viitoare le ilustrăm cu melodii vechi, înregistrate la Electrecord, în interpretarea vestitului acordeonist, dirijor Sile Ungureanu.

Cartea este însoțită de o prefață intitulată „Florilegiu de melodii populare de odinioară – semnată de către muzicianul Lilian Ungureanu, fiul acordeonistului, dirijorului Sile Ungureanu.

Lilian Ungureanu, despre volumul de față, susține că „este foarte important pentru cei care vor să cunoască din tainele folclorului românesc de odinioară”.

Concret, repertoriul artistului reunește categorii diferite de melodii, ilustrând bogatele sale disponibilități interpretative: pe de o parte, o serie de melodii de joc, antologice pentru muzica țărănească și a lăutarilor de țară din județul Prahova și zonele limitrofe şi, pe de alta parte, o categorie, mai restrânsă, de melodii de „masă mare”, cântece de dragoste și de lume, cărora li se alătură și câteva cântece din repertoriul ceremonial lăutăresc al nunții.

Mai sunt, apoi, câteva melodii orășenești, hore și sârbe cu caracter concertant, care vădesc și tendința lui Sile Ungureanu de a crea unele melodii în contextul curentului de urbanizare a muzicii lăutărești, care lua amploare la nivelul orchestrelor profesioniste începând cu anii 40 ai secolului trecut.

 

Un articol realizat de Dumitru Șerban

18 decembrie, Ziua Minorităţilor Naţionale din România
Comunitatea romă miercuri, 18 decembrie 2024, 13:37

18 decembrie, Ziua Minorităţilor Naţionale din România

Deputatul de origine armeană Varujan Pambuccian a declarat la București FM care este importanța acestei zile: „În primul rând înseamnă...

18 decembrie, Ziua Minorităţilor Naţionale din România
Poveștile romilor
Comunitatea romă luni, 9 decembrie 2024, 08:48

Poveștile romilor

Cu ceva vreme în urmă, participam, în capitală, la prezentarea catalogului – album „Biblioteca Mănăstirii Uspenia. Catalogul cărții vechi...

Poveștile romilor
Șatra lui Zaharia Stancu: Exodul unei comunități, o meditație asupra morții
Comunitatea romă joi, 5 decembrie 2024, 12:28

Șatra lui Zaharia Stancu: Exodul unei comunități, o meditație asupra morții

Regretatul profesor universitar Nicolae Crețu, cadru didactic la Catedra de Limba și Literatura Română a Universității „Alexandru Ioan...

Șatra lui Zaharia Stancu: Exodul unei comunități, o meditație asupra morții
Viața Rromilor
Comunitatea romă miercuri, 27 noiembrie 2024, 14:00

Viața Rromilor

Concret, cei prezenți au asistat la prezentarea/expunerea proiectului Academiade Afaceri Sociale. Proiectul a fost co-finanțat de Uniunea...

Viața Rromilor