Profesorul universitar Gheorghe Sarău, promotor al culturii rome
În ediția de astăzi a emisiunii Viața Romilor continuăm dialogul pe care l-am început săptămâna trecută cu domnul profesor universitar, specialist în Filologie, Gheorghe Sarău, de la Secția de limba și literatura rromani a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității București.
Articol editat de Maria Constantin, 31 martie 2025, 09:15
L-am întâlnit, la Iași, nu demult, la Concursul național școlar de creație literară în limba rromani ,,ȘTEFAN FULI”, manifestare organizată de către reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Iași, în parteneriat cu cei ai Ministerului Educației. Evenimentul s-a desfășurat în incinta Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași.
Din prima secvență audio pe care o difuzăm, aflăm amănunte concrete despre concursul de zilele trecute de la Iași, cu accent pe elevii participanți, amintindu-ne de câștigătorii cocursului; mai aflăm, de la invitatul nostru, amănunte concrete și despre oprotunitățile de angajare pentru cunoscătorii de limba rromani.
Apoi, domnul profesor Gheorghe Sarău, specialist în Filologie, ne oferă exemple de tineri de etnie rromă care au urmat diferite forme de învățământ și, astăzi, sunt angajați în diferite domenii, făcând cinste etniei rrome, dar mai ales României.
Domnul profesor Gheorghe Sarău, specialist în Filologie, în ediția de astăzi a emisiuunii Viața Rromilor, ne povestește despre un excepţional album intitulat „Floarea rromă”, cuprinzând, aşa cum este precizat în subtitlul acestuia: „55 de exponenţi rromi din România, decedaţi după 1989”. Cartea apărută în condiţii grafice deosebite este un dicţionar al personalităţilor etniei rrome. Lucrarea a văzut lumina tiparului la Editura Vanemonde din Bucureşti în anul 2016.
Invitatul nostru ne amintește și despre un alt proiect editorial pe care îl are, chiar în această perioadă, în lucru. Este vorba despre: Dicționar al personalităților rrome de pretutindeni.
Limba rromani și percepția acesteia în Europa și în lume, un alt subiect despre care profesorul universitar Gheorghe Sarău ne oferă amănunte.
Aproape de finalul dialogului, aflăm amănunte concrete despre alte personalități din rândul etnicilor rromi, tineri care fac cinste etniei rrome, tineri care fac cinste României.
Imediat după ce aflăm amănunte despre toate acestea, împreună cu domnul profesor Gheorghe Sarău, raportat la subiectele pe care le-am dezbătut în cele două ediții ale emisiunii noastre, tragem concluziile.
Referitor la subiectele prezentate în cele două ediții ale emisiunii Viața Romilor, se cuvine a conchide prin cuvintele cronicarului Miron Costin: „Că nu ieste alta şi mai frumoasă, şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă, decât cetitul cărţilor”.
Un articol realizat de Dumitru Șerban