Memorie, tradiții, grai, patrimoniu

Societatea de Cultură Macedo-Română, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu” și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea au finalizat un proiect cultural prin care prezintă rezultatele unui studiu realizat de grupul de cercetători: Cătălin Alexa, Iuliana Titov, Alexandru Chiselev, Manuela Nevaci, Ionuț Semuc, Lucian David, Mirela Petrică, Bogdan Mocanu, Elsa Stavro și Vlad Cubreacov, coordonați de Emil Țîrcomnicu.

Memorie, tradiții, grai, patrimoniu
Foto: Radio Constanța

Articol editat de Maria Constantin, 13 noiembrie 2024, 13:48 / actualizat: 13 noiembrie 2024, 20:41

Prin albumul intitulat „Lecturi vizuale” etnologice la aromânii și meglenoromânii din România – județul Tulcea, grupul de etnologi prezintă istoricul comunităților dialectale românești, aromâne și meglenoromâne care s-au stabilit în nordul Dobrogei, în sate precum: Sarighiol de Deal, Ceamurlia de Sus, Camena, Războieni, Cerna, Stejaru, Beidaud, Panduru, Vasile Alecsandri, Baia, Caugagia, Lăstuni, ce obiceiuri mai păstrează, ce tradiții au intrat în memoria colectivă și cât de mult se mai vorbește în grai.

Volumul a fost lansat la început de noiembrie în Sarighiol de Deal, Cerna și Tulcea. În cele trei localități au fost prezenți și membrii Ansamblului Aromân „Dor” din Sarighiol de Deal și ai Ansamblului Meglenoromân „Altona”, ansambluri care promovează în țară și peste hotare, cântecele, dansurile și obiceiurile celor două comunități stabilite în 1940, în Dobrogea, după strămutarea din Cadrilater.

Cartea prezintă o hartă a așezărilor din Balcani de la care a pornit curentul de emigrare către Cadrilater, numeroase mărturii și dovezi ale motivelor pentru care au părăsit Grecia, Albania, Macedonia de Nord și Bulgaria, pentru a se stabili în România, tipuri de case și gospodării, zestrea lor materială și spirituală.

Imagini surprinse la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Tulcea, unde etnologul Emil Țîrcomnicu a vorbit celor prezenți despre ce arată cercetarea efectuată în satele unde mai conviețuiesc aromâni și meglenoromâni în județul Tulcea.

Mai multe aflați accesând următorul link: www.radioconstanta.ro/2024/11/10/audio-cercetatorul-emil-tircomnicu-invitat-la-povesti-din-dobrogea/

Un articol realizat de Liliana Fustanela, Radio Constanța

Ilinden, simbolul luptei macedonene pentru autodeterminare si păstrarea identităţii naţionale
Comunitatea macedoneană luni, 16 septembrie 2024, 06:52

Ilinden, simbolul luptei macedonene pentru autodeterminare si păstrarea identităţii naţionale

Asociația Macedonenilor din România (AMR) a sărbătorit vineri, 2 august, în cadrul tuturor filialelor din țară, Ilinden, o zi cu dublă...

Ilinden, simbolul luptei macedonene pentru autodeterminare si păstrarea identităţii naţionale