Dobrogea: Mozaic etnic și Unire istorică – 146 de ani de la reintegrarea în România
Dobrogea a fost și va rămâne un mozaic etnic, iar luna noiembrie este încărcată de o puternică semnificație emoțională și spirituală, simbolizând unitatea și apropierea comunităților care au lăsat o amprentă profundă în acest colț de lume de-a lungul secolelor.
Articol editat de Maria Constantin, 4 decembrie 2024, 18:16
Tărâmul dintre Dunăre și Marea Neagră reprezintă un adevărat conglomerat etnic.
„Locuitori de orice naționalitate și religie, Dobrogea – fostă posesiune a lui Mircea cel Bătrân – face acum parte din România. De acum înainte, voi sunteți legați de un Stat unde nu voința arbitrară, ci doar legea, adoptată și aprobată de națiune, guvernează și ocrotește. Cele mai sacre și mai de preț valori ale omenirii: viața, onoarea și proprietatea, sunt protejate de o Constituție pe care multe țări străine o doresc.
Religia voastră, familia voastră, pragul casei voastre vor fi apărate de legile noastre, iar nimeni nu le va putea atinge fără a primi pedeapsa meritată… Armata română care intră în Dobrogea are doar un scop: să mențină ordinea și să protejeze liniștea voastră, fiind un model de disciplină. Salutați cu iubire drapelul român, care va deveni pentru voi simbolul libertății, al dreptății și al păcii. Curând, provincia voastră va primi o organizare definitivă, în conformitate cu nevoile și tradițiile voastre, ce va asigura stabilitatea și drepturile voastre cetățenești. Iubiți țara a cărei soartă este acum legată de a voastră.”
Pe 14 noiembrie 1878, „Proclamația către dobrogeni” a Regelui Carol I a marcat preluarea administrativă a Dobrogei de către autoritățile române. După traversarea Dunării, regele a lansat un apel și către armată, precum și către bravii soldați care au făcut posibilă Unirea:
„Soldaţi! Marile puteri europene, prin Tratatul de la Berlin, au unit Dobrogea cu România, această veche posesiune a strămoșilor noștri. Astăzi veţi păși pe acest pământ care devine din nou românesc! Însă acum veţi ajunge în Dobrogea, nu ca cuceritori, ci ca frați ai locuitorilor, care, de azi înainte, vor fi concetățenii noștri. Soldaţi! În această nouă Românie, veţi întâlni o populație în mare parte deja românizată, dar și locuitori de alte naționalități și religii. Toți aceștia, care devin membri ai Statului român, au aceleași drepturi la protecția și iubirea voastră… Drum bun, soldaţi, și Dumnezeu să vă păzească! Gândul meu vă însoțește neîncetat. Trăiască România!”
La sfârșitul secolului XIX, Dobrogea rămâne un exemplu fascinant al conviețuirii etniilor. Satele românești, germane, tătare, bulgare și grecești reflectau tradiții distincte, dar și o adaptare la noile realități economice și sociale. Fiecare comunitate a contribuit la identitatea regiunii, făcând din Dobrogea un adevărat Turn Babel al Balcanilor.
Pe 23 noiembrie 1878, autoritățile românești, prin delegatul guvernului I.C. Brătianu, Nicolae Catargi, au ajuns în Dobrogea pentru a prelua administrarea teritoriului de la autoritățile țariste. Aici, autoritățile au fost primite cu entuziasm și bucurie, conform tradiției, cu pâine și sare.
În această zi de mare însemnătate istorică, pe scările Bisericii „Metamorphosis” din Constanța, prima biserică ortodoxă română din oraș, cunoscută și ca Biserica Greacă, s-a oficiat primul Te Deum de mulțumire pentru eliberare. Peste 5000 de persoane au participat la festivitățile organizate cu ocazia acestui eveniment important.
Presa vremii a numit Biserica „Metamorphosis” „stația istorică a unirii Dobrogei cu România”, iar orașul era împodobit, ca și în alte locuri, cu tricolorul românesc. Pe navele din port, zeci de drapele ale diferitelor națiuni fluturau pe catarge.
Pentru a marca cei 146 de ani de la revenirea Dobrogei la România, în 2024, la Constanța s-au desfășurat evenimente comemorative, la care au participat președintele Uniunii Elene din România, Dragoș Grabriel Zisopol. În acest sens, etniile dobrogenene s-au mobilizat pentru a recrea momentul istoric de acum 146 de ani, pe aceleași scări.
Evenimentul a început la Biserica Greacă „Schimbarea la Față” cu o Slujbă de Te Deum. Ulterior, pe scările bisericii, etniile din Dobrogea și invitații veniți din toată țara au reconstituit atmosfera anului 1878 printr-o fotografie simbolică.
Evenimentul a continuat la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare”, cu lansarea cărții „Patrimoniul uman al Dobrogei. Contribuții și destine remarcabile” de Aurelia Lăpușan. Cartea reprezintă un omagiu adus celor care au influențat istoria și identitatea regiunii. Evenimentul s-a încheiat cu un recital susținut de artista Ileana Şipoteanu, care a interpretat piesele „O simplă-ntâmplare!”, „Ce mult te-am iubit!” și „O seară la Constanța”.