Reuniunea anuală a comunităților de origine din Banat la Frankenthal

În perioada 15-16 martie 2025, peste 150 de participanți s-au reunit la Casa Dunărenilor șvabi din Frankenthal pentru cea de-a 49-a întrunire a președinților comunităților de origine bănățeana, a filialelor județene și a asociațiilor regionale ale Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania.

Foto: Cornel Gruber-Simionescu, Nikolaus Dornstauder

Articol editat de Maria Constantin, 2 aprilie 2025, 12:31

Evenimentul a reunit reprezentanți ai 30 de asociații județene și 70 de comunități de origine, având ca scop schimbul de idei, prezentarea unor lucrări relevante pentru comunitate și celebrarea a 75 de ani de la înființarea Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania.

Deschiderea reuniunii și alocuțiunile oficiale

Reuniunea a fost deschisă sâmbătă, 16 martie, cu imnul Banatului, urmat de un moment de reculegere în memoria membrilor implicați activ în comunitate, care au trecut în neființă în ultimele 12 luni. Primarul orașului Frankenthal, Bernd Knöppel, a adresat un mesaj de bun venit participanților, subliniind importanța păstrării identității culturale și a legăturilor strânse dintre Banat și diaspora.

Președintele Asociației Șvabilor Bănățeni, Peter Dietmar Leber, a susținut o prezentare detaliată despre istoria de 75 de ani a organizației, punctând provocările și realizările acesteia. El a lansat un apel către participanți de a continua eforturile pentru promovarea și conservarea patrimoniului cultural bănățean.

Prezentări și dezbateri

Un moment important al întrunirii l-a constituit seria de prelegeri susținute de invitați din Banat și Germania. Dr. Claudiu Călin, arhivist diecezan, a vorbit despre prima dintre cele cinci expoziții dedicate aniversării a 1000 de ani de existență a Diecezei de Timișoara.

Dr. Bettina Nicoara Szellner, președinta Forumului Democrat al Germanilor din Arad, a prezentat activitatea Forumului și a Asociației Banat-JA. De asemenea, s-a discutat despre presa de limbă germană din România și despre programul Zilelor Culturale Bănățene, ce vor avea loc la Timișoara în perioada 13-15 iunie 2025.

Probleme actuale și bune practici

Una dintre temele recurente ale reuniunii a fost întreținerea cimitirelor bănățene. Prezentările lui Nikolaus Kutschera despre cimitirul Sat Chinez/Knees și a lui Josef Künstler despre situația cimitirului din Aradul Nou au ilustrat exemple de bună practici în conservarea acestui patrimoniu cultural. Alte studii de caz au venit din localitățile Vladimirescu/Glogowatz, Sânnicolaul Mic/Kleinsanktnikolaus, Cărpiniș/Gertianosch, Variaș/Warjasch, Frumușeni/Schöndorf și Șagu/Segenthau/Dreispitz.

Tineretul german din Banat a fost, de asemenea, un subiect de interes. Președintele organizației de tineret Patrick Polling a evidențiat proiectele recente și colaborările cu alte organizații cultural ți a inițiat un moment interactive pentru motivarea participanților

Momente de socializare și decizii pentru viitor

Prima zi a întrunirii s-a încheiat cu un program artistic susținut de grupul „Lustige Schwaben”, care a adus un moment de destindere participanților. Ana Lang, originară din Kleinbetschkerek, a moderat evenimentul, iar atmosfera a fost una de comuniune și bună dispoziție.

Un alt moment important a fost alegerea delegaților pentru Adunarea Generală a Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania, care va avea loc la Ulm pe 14 februarie 2026. Lista reprezentanților aleși a fost prezentată de Peter Leber.

O activitate distinctă, dar care a devenit deja o tradiție, a fost întâlnirea femeilor din comunitate, coordonată de Anita Maurer și Christine Neu, ambele membre într-un rol de conducere în cadrul asociației.

La finalul reuniunii, participanții au avut ocazia să facă anunțuri despre evenimentele viitoare, să adreseze întrebări conducerii și să exprime aprecieri pentru organizatori. S-a stabilit că ediția a 50-a a reuniunii va avea loc în perioada 28-29 martie 2026, tot la Frankenthal.

Pentru cei interesați, unele prelegeri și discuții din cadrul reuniunii vor fi difuzate integral în următoarele săptămâni în cadrul programului în limba germană al Radio Timișoara.

 

Un articol realizat de Astrid Weisz, Radio Timișoara

germană marți, 1 aprilie 2025, 09:11

Ingeborg Bachmann și Paul Celan: Expoziții literare de excepție la Reșița

Evenimentul, organizat de Forumul Cultural Austriac și Muzeul Național al Literaturii Române București, aduce în premieră expoziția „SCRIERI...

Ingeborg Bachmann și Paul Celan: Expoziții literare de excepție la Reșița
germană miercuri, 26 martie 2025, 10:14

„Migrația forței de muncă” – seri de film și dezbatere la Sibiu

Luni, 31 martie 2025, va avea loc o seară de film la ora 19.00 în Sala Oglinzilor în clădirea Forumului. Va fi prezentat filmul documentar...

„Migrația forței de muncă” – seri de film și dezbatere la Sibiu
germană marți, 25 martie 2025, 12:18

Germanii din România şi-au ales preşedintele organizaţiei pe ţară

Adunarea Reprezentanţilor FDGR i-a acordat vineri, 21 aprilie 2025, în şedinţa care a avut loc la sediul din Sibiu, în unanimitate, încrederea...

Germanii din România şi-au ales preşedintele organizaţiei pe ţară
germană miercuri, 19 martie 2025, 13:03

Spații sacre în tranziție. Conferință în Galeria Casei Teutsch din Sibiu

Prelegerea a fost susținută de directoarea  muzeului, Heidrun König, care a vorbit și a prezentat pe larg așezămintele sacre din istoria de...

Spații sacre în tranziție. Conferință în Galeria Casei Teutsch din Sibiu