Pe urmele lui Mihai Eminescu prin Banat şi la New York
Zilele Culturii Naţionale sunt în desfăşurare timp de 10 zile, mai exact până în 20 ianuarie 2025 la Reşiţa şi în mai multe localităţi din Caraş-Severin.
Articol editat de Maria Constantin, 16 ianuarie 2025, 09:21
Pe simezele Direcţiei pentru Cultură Judeţeană a fost prezentată luni, 13 ianuarie expoziţia „Pe urmele lui Mihai Eminescu în Banat”, şi nu doar în Banatul românesc, ci şi peste Dunăre în cel sârbesc şi chiar şi peste ocean, în America la New York.
Cum a gândit şi a realizat proiectul dedicat marelui om de cultură al neamului, a povestit pentru Radio Reşiţa însuşi autorul acestuia, prof. Viorica Ana Farkaş din Reşiţa:
„Pe simezele Direcției de la Cultură Reșița am realizat niște lucrări cu toate busturile existente în Banat – Banatul românesc și Banatul regiunea sârbească. Astfel că, de partea cealaltă sunt două locații foarte importante, Coștei și Uzdin, unde populația română aproape e majoritară și fiecare locație are câte un bust Eminescu.
În rest, am reușit să ajung personal să văd toate busturile și să le pozez și printr-o tehnică de transformare, ca să nu schimb valoarea artistului care l-a sculptat. Am reușit să realizez cele 16 busturi existente, real la ora actuală în regiunea Banat. Lucrările expuse sunt, de fapt, colaje, unde în inima acestuia se găsește la fiecare bust al lui Eminescu, pentru că sunt unele lucrări reușite foarte bine concepute de sculptori care au studiat viața lui Eminescu și au reușit să le traducă în operă. Altele sunt puțin mai superficial lucrate.
Cu ani în urmă s-a vorbit că Eminescu a apărut nu numai în diferite județe ale noastre, a apărut și peste hotare și la un moment dat, citind pe internet am găsit că există și în New York și atunci am pornit eu pe calea lui Eminescu peste ocean. Şi pentru că îl am pe fiul meu la New York, am avut posibilitate să fac calea pe proiectul care doreau să-l realizeze cu bustul lui Eminescu. Bustul este turnat în bronz, a trecut Oceanul Atlantic, a ajuns până la biserica Sfânta Maria din Queens unde a fost și expus. După aceea a ajuns în Manhatan. Împreună cu fiul meu am încercat să-l găsim şi am reușit să intru în ambasada României, iar pe unul din coridoare am reușit să văd şi bustul lui Eminescu.
Este expus într-o locație super frumoasă și îngrijită și poate să fie şi vizitat, dar doar prin intermediul unei cereri speciale, înaintate la ambasadă… şi dacă la New York este nevoie de aprobare specială să-l poţi „vizita” pe Eminescu, în Banat continuă să fie intrarea liberă la manifestări dedicate acestuia, marţi, 14 ianuarie de la ora 10.00 la Şcoala Gimnazială „Romulus Fabian” din Vărădia, iar de la ora 12.30 la sediul Muzeului Monetăriei Imperiale din Oraviţa”.
Despre Mihai Eminescu va vorbi dr. Ionel Bota – directorul Teatrului Vechi din localitate, iar din colecţia Doina şi Gustav Hlinka, respectiv Erwin Josef Ţigla vor fi prezentate expoziţiile de fotografii: „Monumente Mihai Eminescu” şi „Mihai Eminescu în filatelie”. Omagierea poetului naţional se va încheia la bustul poetului, ridicat de Romul Ladea în parcul central din faţa primăriei din Oraviţa.
Ziua se va încheia la Centrul Social Frédéric Ozanam din Reşiţa cu expoziţia Mihai Eminescu în grafica mondială, o culegere de caricaturi din lumea întreagă, semnată de Nicolae Ioniţă – membru UZPR, premiat cu Meritul Academic de către Academia de Ştiinţe a Moldovei, iar actorul Zeno Balint va recita din lirica eminesciană.
Un articol realizat de Gerhard Chwoika