Călătorie muzicală în lumea evreiască
Muzica în limba idiș aduce cu sine sonorități aparte, dincolo de obișnuințele de ascultare ale publicului din actuala Românie.

Articol editat de Maria Constantin, 14 aprilie 2025, 11:02
Șarmul cuvintelor, avalanșa ideilor care nu se sparg în sensuri iluzorii ci construiesc temeinic, diversitatea vocilor, iată elemente care pot defini emisiunea Comunități etnice: „Evreii Azi”. Profunzimea faptului cultural și analiza atentă a faptului istoric ”îmbracă” acestă construcție jurnalistică, această emisiune inedită, difuzată marți seara, la două săptămâni, pe frecvențele Radio România Iași.
După numeroase ediții în care genul jurnalistic al interviului este privilegiat, urmează în mod firesc o ediție din seria ”Călătorie muzicală în lumea evreiască”. Așa a fost marți 8 aprilie 2025 când realizatorul emisiunii a propus publicului o incursiune în lumea cântecului evreiesc, invocând tradiții și repere ale vieții poporului evreu precum mama, rabinul, sinagoga, religia mozaică, sărbătorile, obiceiurile, anumite simțăminte.
Venind dintr-un trecut încărcat de substanță spirituală, muzica în limba idiș conservă mesaje care explică anumite întâmplări din istoria Galuth-ului (diaspora evreiască). Această muzică s-a regăsit în emisiune, alături de muzica interpretată de klezmorimi, acei lăutari evrei a căror moștenire culturală a fost lăsată unor muzicieni profesioniști din prezent.
Recursul la trecut a avut în această ediție muzicală „Evreii Azi” de marți 8 aprilie 2025 și o altă ipostază: cea a trimiterii, din perspectiva documentului sonor, la sărbătoarea de Pesah, sărbătoare pe care evreii de pretutindeni o au în perioada 14 – 22 nisan 5785 (12 – 20 aprilie 2025). La Pesah sunt amintite eliberarea evreilor din robia egipteană și ieșirea lor din Egipt (Exodul), sub conducerea lui Moise. Pesah (Paștele) este una dintre cele mai importante sărbători ale poporului evreu.
Un articol realizat de: Alexandru Aciobăniței