La taifas cu… Carmen Hannah Iovițu

Nu de puține ori am invitat la microfonul emisiunii Comunități etnice – EVREII AZI persoane care pun în prim-planul existenței lor acea pasiune cu efect imediat asupra celor din jurul lor. Întâlnirea sonoră difuzată marți 22 octombrie și marți 5 noiembrie cu o voce bine conturată, dezvăluind o identitate complexă, ne-a propus un portret al acelui intelectual tipic, care își hrănește stările și zilele din propria sa menire.

La taifas cu... Carmen Hannah Iovițu
Foto: Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic

Articol editat de Maria Constantin, 15 noiembrie 2024, 11:09

Carmen Hannah Iovițu este critic de artă și își consacră timpul profesional conservării și promovării culturii ebraice, prin statutul de director al Muzeului de Istorie și Cultură al Evreilor din România „Dr. Nicolae Cajal”, prin cântecele în limba idiș intonate alături de ceilalți membri ai formației Bucharest Klezmer Band și prin emisiunile la care a colaborat de-a lungul timpului, în special la postul comunitar on-line Radio Shalom.

Absolventă în prima jumătate a anilor `90 din secolul trecut a Facultății bucureștene de Istorie și Teorie a Artei, Carmen Hannah Iovițu nu s-a abătut de la propriul drum. Toate căile, directe sau indirecte, au dus, într-un anumit moment, la esența pregătirii sale profesionale.

Cu atât mai mult, ajungerea sa la conducerea Muzeului de Istorie și Cultură al Evreilor din România „Dr. Nicolae Cajal”, reinaugurat în anul 2019, face apel la acel vechi și temeinic proverb: „Omul potrivit la locul potrivit.” Acest muzeu deosebit de important își duce activitatea în clădirea Templului Unirea Sfântă din București.

Vorbeam la începutul dialogului nostru despre avere și faptul că această avere pe care stai este inestimabilă, nu o putem contoriza, nu putem număra în bani ce înseamnă cultura iudaică, ce înseamnă orice cultură etnică. Ești bogată, din acest punct de vedere, ești foarte bogată, ești de invidiat. În același timp, trebuie întotdeauna să facem trimitere la viitor. Nu putem să vedem exact cum se vor contura, cum se vor articula elementele viitorului dar trebuie să te întreb cum va arăta această comunitate evreiască, drastic redusă numeric, din păcate, în ultimii ani? Totuși, păstrează această comunitate filonul cultural, este prezentă în prim-planul social, vedem acest lucru prin evenimentele pe care le organizează, prin unele figuri din societatea românească, figuri de etnie evreiască, figuri vizibile, figuri active așa cum ești și tu. Cum vezi viitorul acestei comunități peste 10 – 20 de ani? Este o încercare, un exercițiu al minții”, a povestit Alex Aciobăniței.

Vom fi aici peste 20 de ani ca să vedem cum va fi. Încercăm tot posibilul ca să facem să continue această viață evreiască. Nu va fi ușor. Comunitățile noastre sunt puțin numeroase, sunt bătrâne și pe cale de dispariție, din păcate”, a adăugat Carmen Hannah Iovițu.

„Mai ales că a apărut în ultimii zeci de ani și acest termen – obște evreiască – folosit altădată cu alt sens. Obște înseamnă astăzi o comunitate extrem de mică, o comunitate care e dependentă de comunități mai mari, a spus Alex Aciobăniței.

  „Da, așa este și de fapt la ele ne referim când spunem că sunt pe cale de dispariție. Obștile sunt din ce în ce mai puține. Comunitățile orașelor mari sunt din ce în ce mai rarefiate și noi nu facem altceva decât să ținem cu dinții și cu mâinile. Pe de altă parte, sigur, trebuie să sperăm că, în cei 10 – 20 de ani de care ai amintit, tinerii noștri, o generație nouă, foștii madrichi (îndrumători) ai copiilor mei, tinerii de altă dată care sunt părinți, deja, de 1 – 2 copii (…) ne vor da puterea să ne bazăm pe ei. (…) Într-adevăr, în 10 – 15 ani vor fi cei care vor prelua ștafeta. Da, din punctul ăsta de vedere, Bucureștiul, să zicem, poate să stea liniștit. Dar sunt orașele mai mici care trebuie să facă același lucru. Timișoara este și ea destul de vie. Și, într-adevăr, mi-am adus aminte, avem o nouă comunitate. Zalăul de câțiva ani este o nouă comunitate pe harta comunităților evreiești din România”, a precizat Carmen Hannah Iovițu.

Un dialog plin de farmec, „pigmentat” cu secvențe muzicale aparținând invitatei emisiunii. O producție Radio România Iași, în două episoade, semnată de Alex Aciobăniței.

 

Un articol de Alex Aciobăniței 

Din seria „Călătorie muzicală în lumea evreiască”
Comunitatea evreiască miercuri, 18 septembrie 2024, 12:30

Din seria „Călătorie muzicală în lumea evreiască”

De mai multe ori într-un an, emisiunea Comunități etnice – Evreii azi devine muzicală. Ascultăm muzică evreiască de diverse genuri, în mai...

Din seria „Călătorie muzicală în lumea evreiască”
Serial radiofonic: „După 83 de ani”
Comunitatea evreiască miercuri, 18 septembrie 2024, 12:24

Serial radiofonic: „După 83 de ani”

27 iunie 2024 – manifestări cu rol comemorativ. În urmă cu 83 de ani, în perioada 27 – 30 iunie 1941, guvernul dictatorului Ion Antonescu,...

Serial radiofonic: „După 83 de ani”