Tradiţii şi obiceiuri de Paşte la bulgarii bănăţeni
Dacă fetițele îmbracă portul popular în sâmbăta Floriilor și vestesc învierea lui Lazăr, băieții frumos costumați intră și joacă un rol important, păzind mormântul lui Iisus, ca niște adevărate cătane, cu pușca în mână, iar la brâu purtând un batic special împodobit. Rolul lor începe o dată cu moartea lui Iisus, în Vinerea Mare și se încheie la Înviere.
Articol editat de Sterian Dan, 30 mai 2022, 08:45 / actualizat: 30 septembrie 2024, 8:56
Duminică, dimineața devreme, la ora 6, se obișnuiește ca preotul să sfințească mâncarea pascală, coșul tradițional în care se regăsesc șunca fiartă pe care bulgarii bănăţeni o numesc „konkă”, ouăle frumos vopsite, așa zisul „krîvai”, cârnați, hrean. După momentul sfințirii bucatelor în biserică, fiecare familie se reunește la masă și servește micul dejun sfințit în zorii zilei.
Peste 100 de copii și tineri, 5 generații, membrii ai Ansamblului Palućenka, sub îndrumarea referentului cultural Pavel Velciov, îmbrăcați în minunatul port popular bulgăresc, au prezentat un spectacol de Paști, duminică seara, în incinta Căminului Cultural din Dudeștii Vechi. Lor li s-au alăturat balerina Anisia Roncov și cântăreața Maria Muntean.
Aplauze și felicitări merită din plin toți artiștii, dansatorii, cântăreții pentru că au reușit să încălzească inimile spectatorilor și să le bucure sufletele cu prilejul celei mai mari sărbători creștine.
Un articol de Nicoleta Rafaela Ciocan