Hramul Catedralei Arhiepiscopale Armene „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București

Catedrala Arhiepiscopală Armenă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București a sărbătorit Hramul în data de 10 noiembrie 2024, sub binecuvântarea Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, marcând astfel un moment deosebit pentru întreaga comunitate armeană din România.

Hramul Catedralei Arhiepiscopale Armene „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din București
Foto: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Articol editat de Maria Constantin, 14 noiembrie 2024, 11:17

Programul evenimentului a început la ora 10:30, când PS Episcop Datev Hagopian a oficiat o Sfântă Liturghie arhierească, la care au participat zeci de enoriași din București, dar și din alte colțuri ale țării. În cadrul slujbei, ierarhul a vorbit despre importanța celor doi Arhangheli – Mihail și Gavriil – ca simboluri ale protecției divine și ale îndrumării spirituale, îndemnând credincioșii să urmeze exemplul acestora în viața lor de zi cu zi.

După Sfânta Liturghie, la ora 12:00, a avut loc Sfințirea apei cu Noul Sfințit Mir, un moment deosebit, plin de semnificație pentru credincioși, care au primit binecuvântarea pentru un an de liniște și prosperitate. Acest ritual este o tradiție veche a Bisericii Armene, care aduce un nou suflu spiritual comunității.

La ora 12:45, a fost oficiată o slujbă de parastas în memoria celor care au slujit în cadrul Arhiepiscopiei Armene din România – Întâistătătorii, preoții, cântăreții și diaconii care au adus o contribuție semnificativă la viața spirituală a comunității. În cadrul slujbei, au fost pomeniți și toți binefăcătorii și ctitorii Catedralei, ale căror donații și sprijin au contribuit la conservarea și înfrumusețarea lăcașului de cult.

Evenimentul s-a încheiat la ora 13:00 cu Sfințirea madaghului, tradiționalele pachete armenești care au fost împărțite în curtea Catedralei, aducând bucurie și un sentiment de comuniune între toți cei prezenți.

Hramul Catedralei Arhiepiscopale Armene a fost un moment de mare însemnătate pentru întreaga comunitate armeană din România, dar și pentru vizitatorii care au dorit să participe la acest eveniment unic. În cadrul manifestărilor religioase și culturale, a fost reafirmată legătura profundă dintre tradiția armeană și spiritualitatea ortodoxă, într-un context de unitate și respect reciproc.

Sărbătoarea Sfinților Martiri Vartananț, în comunitatea armenilor din Constanța
Comunitatea armeană miercuri, 26 aprilie 2023, 12:44

Sărbătoarea Sfinților Martiri Vartananț, în comunitatea armenilor din Constanța

Uniunea Armenilor din România Sucursala Constanța, a organizat sâmbătă, 4 martie, o întâlnire de suflet a membrilor comunității, care au...

Sărbătoarea Sfinților Martiri Vartananț, în comunitatea armenilor din Constanța