Comunitatea armeană își prezintă tradițiile, în cadrul proiectului Internațional E.T.E.R.I.A.

În cadrul proiectului Internațional E.T.E.R.I.A. (Enhance Transborder Experiences, Rebuild Interactions of Artists) găzduit în perioada 14-23 septembrie 2023 la Constanța, ce își propune să unească, prin istorie și artă oameni din diferite culturi și țări europene, o secțiune aparte a constituit-o sesiunea de povești prezentate de personalitățile etniilor dobrogene.

Comunitatea armeană își prezintă tradițiile, în cadrul proiectului Internațional E.T.E.R.I.A.
Foto: Anaid Tavitian la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie în cadrul acțiunii Community telling, din cadrul proiectului E.T.E.R.I.A. / Cecilia Pătrăhău

Articol editat de Sterian Dan, 26 octombrie 2023, 12:49 / actualizat: 26 septembrie 2024, 12:57

Discursurile lor, susținute în Muzeul de Istorie Națională și Arheologie- gazda proiectului, au fost surse de inspirație pentru actorii care vor prezenta, în premieră, pe 23 septembrie, în situl arheologic din vecinătatea Catedralei ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, un spectacol de teatru antic inspirat din mitologia dobrogeană.

Reprezentanta comunității armene din Dobrogea, doamna Anaid Tavitian, fostul secretar literar al Teatrului de Stat Constanța a fost unul dintre invitații acestui eveniment.

Înainte de a începe povestea comunității armene din Constanța o să vă dăruiesc această carte care este o istorie a Dobrogei scrisă de tatăl meu care a fost scriitor și jurnalist , un om care a iubit foarte mult acest fabulos spațiu al Dobrogei și sper ca ea să fie o sursă de inspirație și de o mai bună cunoaștere a ceea ce suntem noi dobrogenii cu tot cea ce avem noi mai frumos și mai bogat. Afișul proiectului E.T.E.R.I.A.
E foarte greu să vorbești despre istoria unui popor cu o foarte mare vechime și care s-a stabilit în România, pe teritoriul Dobrogei de foarte mult timp. Eu o să vorbesc numai despre armenii dobrogeni.” (citat din interventia doamnei Anaid Tavitian).

Anaid Tavitian, în discursul său a amintit despre personalitățile etniei armene care și-au adus contribuția majoră în dezvoltarea economică, dar și culturală a zonei. Informațiile oferite de domnia sa despre istoria armenilor în Dobrogea vor constitui surse de inspirație pentru oaspeții din Italia, Grecia, Macedonia de Nord, Ungaria și Romania în cadrul proiectului cultural european E.T.E.R.I.A.

Proiectul E.T.E.R.I.A pune accent pe legătura dintre istorie, mitologie și arta teatrală, în același timp fiind evidențiate interacțiunile culturale și sociale dintre comunitățile etnice și diversele naționalități ce își au reprezentanți în cadrul acestei acțiuni. Fiind coordonat de către International Theatre Institute, ITI (Italia), cu parteneri Muzeul de Istorie Națională și Arhologie Constanța, AVR-Lab Department of Engineering for Innovation of University of Salento (Italia), Theatro Tzi Zakynthos (Grecia) și centrul ITI din Macedonia de Nord, proiectul E.T.E.R.I.A se desfășoară pe parcursul a 18 luni. Constanța, cel mai important oraș al provinciei Dobrogea, a fost ales pentru acest proiect tocmai pentru că este un exemplu ideal de mozaic multietnic, aici conviețuind de secole în pace alături de populația majoritară diverse minorități. Alte activități ale proiectului sunt programate să se desfășoare în Skopje (Macedonia de Nord), Zakynthos (Grecia) și Lecce (Italia).

Un articol de Rafaela Cazazian

Sărbătoarea Sfinților Martiri Vartananț, în comunitatea armenilor din Constanța
Comunitatea armeană miercuri, 26 aprilie 2023, 12:44

Sărbătoarea Sfinților Martiri Vartananț, în comunitatea armenilor din Constanța

Uniunea Armenilor din România Sucursala Constanța, a organizat sâmbătă, 4 martie, o întâlnire de suflet a membrilor comunității, care au...

Sărbătoarea Sfinților Martiri Vartananț, în comunitatea armenilor din Constanța