Romii din Chișinău și dragostea pentru muzică
În ediția de astăzi a emisiunii Viața Romilor, facem popas în incinta Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău.

Articol editat de Maria Constantin, 28 aprilie 2025, 16:23 / actualizat: 29 aprilie 2025, 10:26
Primul interlocutor al emisiunii este doamna Victoria Reaboi, director al centrului, cea care ne creionează o imagine a instituției, cu accent pe principalele obiective ale acesteia, activități, cursuri, dascăli, realizări de pe exuberantul tărâm al muzicii populare și nu numai.
În incinta Centrului am fost nu demult, acolo unde am participat la ediția a III-a a Concursului „Mărțișorul armoniilor”, invitat fiind de către profesorul de muzică Mihai Doloton din Călărași.
În programul concursului elevii catedrei Instrumente Tradiționale Românești „Vasile Roșcovan” împreună cu Orchestra de Muzică Populară „Tinerii Rapsozi”, coordonată de către maestrul dirijor Vasile Panaite, au interpretat melodii din volumul al doilea – Melodii populare pentru acordeon –, de profesor Mihai Doloton, volum lansat în programul evenimentului pe care l-am amintit, subiect prezentat în una din edițiile trecute a emisiunii Tradiții, emisiune din grila de programe a Radio Iași (joia, ora 21:03-22).
Imediat după ce încheiem dialogul cu doamna Victoria Reaboi, director al Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău, stăm de vorbă cu doi tineri de etnie rromă – Samir de la Chișinău (17 ani, vioară) și Ianic Cebotari (18 ani, acordeon) – cărora le ascultăm povestea de viață de pe exuberantul tărâm al muzicii populare, respectiv lăutărești. Coi doi tineri urmează cursurile (fiind în anul al doilea) Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău.
Un articol realizat de Dumitru Șerban