Focus Armenia: Magia cinematografiei armenești a prins viață la București
Luna aprilie a început cu un eveniment cultural deosebit în inima Bucureștiului. La cinematograful Elvire Popesco a debutat Focus Armenia – un program dedicat cinematografiei armenești, care aduce în fața publicului român filme rare, sensibile și încărcate de istorie.

Articol editat de Maria Constantin, 7 aprilie 2025, 09:12
Publicul bucureștean are astfel ocazia unică de a viziona producții care, altfel, sunt greu accesibile – fie că vorbim despre capodopere ale unor regizori de renume, fie despre filme cu tematici armenești rar difuzate.
Deschiderea programului a fost marcată de proiecția documentarului Monsieur Aznavour. Filmul a fost, de altfel, și cel care a inaugurat ediția din martie 2025 a Festivalului Filmului Francez – un festival cu o tradiție solidă în România.
Focus Armenia nu a adus doar filme, ci și emoție. Relațiile culturale dintre Armenia și Franța sunt profunde și trainice, fapt pe care l-am simțit personal în perioada în care am studiat la Universitatea Lumière din Lyon. Bisericile apostolice armene, khacikar-urile și străzile care poartă numele lui Charles Aznavour, răspândite în orașele franceze, vorbesc despre această prietenie și despre moștenirea lăsată de artist.
Monsieur Aznavour nu este doar un film despre un cântăreț celebru, ci o lecție de viață. Aznavour face parte din galeria marilor artiști ai lumii, a celor care au știut să transforme muzica în poezie, să treacă cu naturalețe de la scena muzicală la cea cinematografică, păstrând mereu simplitatea, profunzimea și respectul pentru rădăcini.
La deschiderea programului, președintele Uniunii Armenilor din România, domnul Varujan Vosganian, a conturat cu emoție și respect portretul acestui simbol al culturii armene.
„Am avut ocazia să-l întâlnesc de mai multe ori pe Charles Aznavour. Numele lui armenesc este Shahnur Aznavourian. Devenind artist, el și-a schimbat numele și s-a operat la nas la sfatul Edithei Piaf care l-a oblăduit o vreme. Toate acestea reies și din film. Era un om extraordinar, blând, cu simțul umorului, generos, exact așa cum îl auziți cântând. A fost de trei ori în România, de două ori a avut concerte și a filmat altă dată Père Goriot. (…)”, a povestit Varujan Vosganian.