Festivalul Folclorului Ceh
Marea sărbătoare folclorică a cehilor din România, a adus în satul Sfânta Elena de la Dunăre, numeroși oaspeți din Cehia, a chemat acasă localnici stabiliți în alte zone din țară, dar și participanți din satele din jur.
Articol editat de Sterian Dan, 18 septembrie 2024, 13:13
Satul Sfânta Elena, aparținător comunei Coronini, cel mai vechi sat din Banat locuit de etnici cehi, și-a primit sâmbătă 3 august, invitații sosiți tocmai pentru a fi împreună, așa cum se întâmplă fără întrerupere, de mulți ani, consemnându-se acum cea de-a XX-a ediție a Festivalului Folclorului Ceh.
Bucuria revederii, admirația față de limba care îi unește, de tradiții, cântecul și portul popular, au constituit motive suficiente pentru ca cei prezenți să aprecieze la unison efortul organizatorilor.
„Anul acesta Festivalul Folclorului Ceh are loc în satul Sfânta Elena din comuna noastră, Coronini, și ne bucurăm că putem să fim gazde alături de alți organizatori.
Îi primim cu drag pe toți cei care vin, de mai departe sau de aproape, din satele unde locuiesc minoritari cehi. E o bucurie să vezi cum satele se însuflețesc, străzile sunt pline de oameni, se aude vorbă, aproape la fiecare casă”, mărturisește primarul Ilie Boboescu.
Anul acesta, la două decenii de evenimente sărbătorești, s-a produs o schimbare despre care Ștefan Bouda, președintele Uniunii Cehilor și Slovacilor din România a ținut să precizeze:
„Anul trecut, la evenimentul care aniversa 200 de ani de atestare documentară a localității Sfânta Elena mi-am exprimat dorința de a reuși să ne organizăm separat de minoritatea slovacă.
Și iată că am reușit, astăzi ne aflăm aici reprezentând organizatorii, Forumul Cehilor din România, ceea ce mă bucură foarte mult!
Deci, acesta este Festivalul folcloric al tuturor satelor cehești și nu numai. Avem și câteva orașe limitrofe care participă. Sunt 11 ansambluri artistice, unul a venit tocmai din Cehia.
Un autobuz întreg cu peste 50 de persoane, doamne care au și un acompaniament la acordeon. Este o ocazie nu doar pentru petrecere ci și pentru a arăta tradițiile, portul și cântecele cehilor din Banat.”
Recensământul populației, realizat în urmă cu 10 ani, a relevat un număr de aproximativ 1800 de locuitori, majoritatea catolici, dar și câțiva neoprotestanți, baptiști. Populația trăiește în mare parte din turismul rural.
După slujba de la biserica din Sfânta Elena, pe strada mare s-a desfășurat o paradă a portului popular cehesc, urmată de un amplu spectacol care a cuprins evoluția ansamblurilor de dansuri venite din toate satele unde locuiește această minoritate, respectiv: Sfânta Elena, Gârnic, Ravensca, Bigăr, Șumița și din județul Mehedinți, Eibenthal.
De asemenea, au fost prezente și grupuri etnice din Caransebeș, Băile Herculane și Moldova Nouă. Copiii de la grădiniță s-au bucurat de numeroase aplauze, o serie de scenete și poezii interpretate de cei mici, făcând deliciul publicului.
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de formațiile „Bohemia” din Gârnic și „Teo Band” din Timișoara, cele care au asigurat din repertoriul propriu atât cântece cehești, cât și românești, extrem de populare în zonă.
Festivalul Folclorului Ceh este organizat în prima sâmbătă din luna august, tocmai pentru ca și cei stabiliți în Cehia să poată participa. Sunt mulți cehi care preferă să vină acasă, în România, decât să plece în alte zone tradiționale pentru concediul de vară, la mare sau munte.
Luna august a populat satele din sudul Banatului, fiindcă în ziua de 17 august, tot la Sfânta Elena, a avut loc „Gulaș Fest”, un eveniment propus de cehii din Moravia, dar și Festival Banat, o sărbătoare a cehilor din România, Serbia și Cehia, organizat în perioada 21-24 august la Eibenthal, în județul Mehedinți.
Un articol de Ludovic Mleziva