Deliciosul ȘUBEREK, plăcinta în formă de semilună a tătarilor de pretutindeni
În ținutul dintre Dunăre și mare, mâncarea a fost mereu pusă cu generozitate pe mesele gospodarilor. Aflăm rețeta deliciosului șuberek, plăcinta în formă de semilună a tătarilor de pretutindeni, cuprinsă în patrimoniul gastronomic dobrogean.
Articol editat de Maria Constantin, 5 februarie 2025, 13:03
În ținutul dintre Dunăre și mare, mâncarea a fost mereu pusă cu generozitate pe mesele gospodarilor. Astăzi aflăm rețeta deliciosului șuberek, plăcinta în formă de semilună a tătarilor de pretutindeni, cuprinsă în patrimoniul gastronomic dobrogean. De la prof. univ. dr. Nuredin Ibram, autorul cărții „Bucătăria tradițională tătară” vom afla de ce așa-numitul Sfântul Șuberek este considerat a fi perla artei culinare la tătari.
Potrivit unuia dintre cei mai importanți poeți ai literaturii crimeene, Ismail Otar, șuberekul a menținut nația, a întărit osul, a păstrat sănătatea și inteligența casei, gospodăriei, nației. Era atât de important pentru orice familie, încât o tânără nu se putea căsători dacă nu demonstra că este iscusită în prepararea acestei plăcinte care îți lasă gura apă.
Vă invităm să ascultați un interviu realizat de Silvia Pascale.
radioconstanta.ro/2025/02/02/audio-delicioasa-placinta-suberek-perla-artei-culinare-a-tatarilor-la-piesa-de-patrimoniu/ <www.radioconstanta.ro/2025/02/02/audio-delicioasa-placinta-suberek-perla-artei-culinare-a-tatarilor-la-piesa-de-patrimoniu/>