Debutul anului Cultural German la Reșița: Omagiu pentru Alexander Tietz și 35 de ani de activitate a Forumului Germanilor
Anul cultural german a debutat joi, 9 ianuarie, la Reșița, cu două evenimente semnificative pentru comunitatea germană din Banatul Montan.
Articol editat de Maria Constantin, 10 ianuarie 2025, 11:20
Acestea au marcat 35 de ani de la înființarea Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, pe 9 ianuarie 1990, și 127 de ani de la nașterea profesorului, folcloristului și scriitorului Alexander Tietz. Manifestările au fost parte dintr-un program cultural-artistic bogat, organizat de Erwin Josef Țigla, un cunoscut promotor al vieții culturale germane în Banat, potrivit sursei www.radioresita.ro.
„Ziua de 9 ianuarie reprezintă o bornă în activitatea etniei germane din Banatul Montan. De ce? Fiindcă într-o zi de 9 ianuarie, în urmă cu 127 de ani, s-a născut la Reșița una dintre cele mai importante personalități ale etniei germane de pe aceste meleaguri. Este vorba despre scriitorul, omul de cultură și pedagogul Alexander Tietz. Iată că și de data aceasta, în data de 9 ianuarie, am debutat activitatea culturală a etniei germane aici, la Biblioteca Germană, printr-o manifestare dedicată acestui mare om de cultură care a contribuit nu numai la cultura etniei germane, ci și la cultura tuturor locuitorilor acestor meleaguri.
Tot în aceeași zi de 9 ianuarie am sărbătorit împlinirea a 35 de ani de la întemeierea organizației reprezentative a etniei germane din Banatul Montan. Este vorba despre Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, organizație care, iată, timp de 35 de ani s-a pus în slujba etniei germane, dar nu numai. Fiindcă ceea ce se întâmplă prin feluritele manifestări care se desfășoară aici, la Biblioteca Germană și nu numai, organizate de către Forumul Democratic al Germanilor din județul Caras-Sevrein, demonstrează că această trăire în comun, această multiculturalitate, multiconfesionalitate trăită zi de zi, oră de oră în Banatul Montan, trebuie să meargă mai departe prin grija membrilor etniei germane. Prin grija Forumului German încercăm să ducem aceste valori atât de importante, mai ales pentru zilele de astăzi mai departe. Toate asociațiile și grupurile culturale ale etniei germane au contribuit la sărbătorirea celor 35 de ani printr-un program cultural adecvat în această zi de 9 ianuarie pentru noi şi pentru cultura reșițeană.”
Evenimentele dedicate lunii ianuarie 2025 au început la Biblioteca Germană din Reșița, oferind un program divers care se va desfășura până la finalul lunii. Erwin Josef Țigla a detaliat activitățile incluse în acest calendar cultural.
„Cele mai importante traiectorii culturale ale Bibliotecii Germane din municipiul Reșița în luna ianuarie sunt cele prevăzute a fi puncte de reper în cultura locală. În primul rând, trebuie amintit faptul că într-o zi de 9 ianuarie s-a născut pe meleaguri reşiţene, scriitorul, omul de cultură și pedagogul Alexander Tietz. În perioada 10-20 ianuarie 2025 vom organiza Zilele Naționale ale Culturii prin diferite manifestări, atât la sediul bibliotecii, dar și în diferite alte instituții din Reșița și din Banatul Montan, iar începând cu data de 21 ianuarie ne vom dedica comemorări a 80 de ani de la debutul deportării etniei germane din Banatul Montan în fosta Uniune Sovietică. Anul acesta, ca și în urmă cu 5 ani, la Reșița, vor avea loc manifestări importante organizate pe plan național. Vor veni oaspeți diplomați din țară și de peste hotare pentru a participa la aceste evenimente care în municipiul de pe Bârzava se vor desfășura sâmbătă, în data de 25 ianuarie.”
În cadrul reuniunii etnicilor germani, organizate cu ocazia acestor aniversări, s-a decis ca Premiul „Alexander Tietz” să fie acordat în acest an profesorului, traducătorului și publicistului de expresie germană Werner Kremm din Reșița, în semn de recunoaștere a contribuției sale remarcabile la cultura locală.