Viața și activitatea lui Sile Ungureanu, de prof. Mihai Doloton (II)
Invitați de această dată în cadrul emisiunii „Viața Rromilor” au fost domnul profesor Mihai Doloton din Republica Moldova, dascăl la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Călărași, membru al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova, absolvent al Colegiului Pedagogic „Alexandru cel Bun” din Călărași, specializarea Instruirea muzicală și Mihai Doloton, între anii 2010 – 2014 – urmează Universitatea de Stat Tiraspol, fiind lecențiat în Științe ale Educației, specialitatea Geografie, care ne-a dat detali amănunțite despre volumul „Viața și activitatea lui Sile Ungureanu”.
Articol editat de Maria Constantin, 10 ianuarie 2025, 14:05
Așadar, despre volumul „Viața și activitatea lui Sile Ungureanu”, unul dintre cei mai virtuoși acordeoniști ai țării, de etnie rromă, plecat mult prea devreme în „satul stelelor”. Cartea a văzut lumina tiparului în anul 2023 la Editura Pontos din Chișinău, Republica Moldova.
Volumul este însoțit de o prefață – Florilegiu de melodii populare de odinioară – semnată de către muzicianul Lilian Ungureanu, fiul acordeonistului, dirijorului Sile Ungureanu.
Lilian Ungureanu, despre volumul de față, susține că „este foarte important pentru cei care vor să cunoască din tainele folclorului românesc de odinioară”. În timpul evenimentului Orchestra de muzică populară „Tinerii Rapsozi” a interpretat melodii populare din repertoriul lui Sile Ungureanu. Grupul pe care l-am amintit activează sub egida Centrului de Exelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău.
Așadar, efectele cercetării „Viața și activitatea lui Sile Ungureanu”, de Mihai Doloton, deja sunt vizibile. În acest context, amintim de Vitalie Vataman, acordeonist, solist-instrumentist profesionist, profesor de acordeon, membru al juriului Festivalului Naţional de Interpretare Instrumentală „Marcel Budală”, la primele două ediții, cel care interpretează, la acordeon, câteva melodii din creația lui Sile Ungureanu.
Înainte de final amintim și câteva cuvinte care aparțin muzicianului Lilian Ungureanu, fiul lui Sile Ungureanu:
„În anii 60, la Băicoi, a auzit-o cântând pentru prima dată pe interpreta Gabi Luncă și a ajutat-o să cucerească scena mare. Împreună cu Gheorghe Zamfir au mers în turnee în China, Germania și Spania. Sile Ungureanu a avut o carieră extraordinară, a știut într-un mod înțelept să adune creații instrumentale autentice, muzica lăutărească adevărată. A fost un om bun, generos, care ajuta pe orice persoană care avea nevoie de susținere. A fost un tată iubitor, dar prea puțin l-am avut alături. În 1972, la doar 42 de ani, în urma unui accident rutier, Dumnezeu l-a luat la El. Mulțumesc mult autorului acestei cărți – Mihai Doloton, pentru profesionalismul, dragostea, dăruirea, valorificarea și promovarea muzicii lăutărești de altădată, inclusiv a creației tatălui meu, Sile Ungureanu”.
Împreună cu invitatul nostru am tras concluziile celor două ediții ale emisiunii Viața Rromilor, ediții dedicate vieții și activității virtuosului acordeonist Sile Ungureanu, născut la 1 ianuarie 1930, Poenari, județul Prahova și stins, într-un accident de mașină, la 2 august 1972, în București.
Raportat la toate cele pe care le-am prezentat în cele două edițiii ale emisiunii Viața Rromilor, conchidem: Muzica este leacul minții; Muzica purifică sufletele de praful vieții cotidiene; Muzica este o revelație mai înaltă decât înțelepciunea și filozofia; Muzica trebuie să aducă foc în inimile bărbaților și lacrimi în ochii doamnelor.
Un articol realizat de Dumitru Șerban