„Lungul drum al apei pentru Iași” – O lucrare dedicată istoriei alimentării cu apă și canalizării orașului
Într-o ediție recentă a emisiunii, împreună cu domnul Nicolae Peiu, geochimist, a fost discutat subiectul cărții „Lungul drum al apei pentru Iași.
Articol editat de Maria Constantin, 10 decembrie 2024, 09:41
Istoricul alimentării cu apă și canalizării dulcelui târg”, lucrare aflată la a III-a ediție, adăugită și revizuită, apărută în anul 2023 la Editura Asachiana din Iași. Cartea, semnată de Nicolae Peiu și regretații Constantin Ostap și Dionisie Simionescu, este structurat în patru părți (406 pagini): „La izvoarele alimentării Iașilor cu apă”, „Apa în Iașii vechilor zidiri”, „Bătălia pentru apa Iașilor” și „Apa în Iașii secolelor XX-XXI”.
În cadrul dialogului, Nicolae Peiu a prezentat, pe scurt, și alte proiecte editoriale în care a fost implicat, iar în continuare a detaliat structura lucrării, concentrându-se pe capitolele acesteia și pe istoricul apei în Iași, un subiect de mare importanță pentru locuitori.
În cea de-a doua parte a discuției, invitatul a abordat „Apa în Iașii vechilor zidiri”, capitol dedicat celor opt secțiuni, în care a fost adus în prim-plan rolul important al inginerului Carol Mihalic de Hodocin. Acesta, ajuns la Iași în 1838, a fost un specialist de renume în domeniile hidrotehnicii și geologiei, devenind un pionier al industriei moldovenești și organizator al primei școli tehnice din Moldova, Școala de Arte și Meserii.
Pe final, Nicolae Peiu a mulțumit celor care l-au sprijinit în realizarea acestei lucrări și a subliniat importanța cercetării „Lungul drum al apei pentru Iași”, un proiect ce aduce în atenție istoria esențială a alimentării cu apă și canalizării în capitala Moldovei.
Un articol realizat de Dumitru Serban