Organizarea evenimentului a fost asigurată de Catedra de Slavistică „Petru Caraman” din cadrul Facultății de Litere a universității ieșene. Volumul, apărut în 2024, a fost îngrijit de profesorul universitar Leonte Ivanov, specialist în Filologie, care a realizat traducerea, prefața, notele și comentariile lucrării.
Publicația a fost lansată de Editura Doxologia din Iași și Comunitatea Rușilor Lipoveni din România. Cartea a fost prezentată de profesorul Marina Vraciu, scriitorul Valentin Talpalaru și Mircea Platon, redactor-șef al revistei „Convorbiri literare”.
La finalul lansării, Leonte Ivanov, traducătorul volumului, a susținut un discurs despre tema lucrării, discurs care a fost difuzat pentru o înțelegere profundă a subiectului. Din partea Editurii Doxologia, Dragoș Mîrșanu, coordonatorul colecției „Historia Christiana” și secretar științific al Centrului de Studii Patristice al Arhiepiscopiei Iașilor, a adresat câteva cuvinte despre importanța acestei lucrări.
Mircea Platon a apreciat, atât traducerea, cât și relevanța cărții, subliniind că volumul adâncește direcțiile de interpretare ale „Legendei Marelui Inchizitor” și aduce o perspectivă nouă asupra operei lui Dostoievski. El a remarcat că lucrarea este plină de umor, inteligență și de joc liber al ideilor, subliniind totodată cât de multă cultură se poate crea în mediul rural.
La finalul evenimentului, profesorul Leonte Ivanov a oferit detalii despre geneza „Legendei Marelui Inchizitor” în cadrul operei lui Dostoievski și despre semnificația diavolului și a lui Hristos în literatura rusă, aducând mulțumiri celor implicați în realizarea acestui volum esențial pentru înțelegerea scrierilor dostoievskiene.