Sărbătoarea Zilei Naționale a Poloniei, în Cacica

Pe 16 noiembrie, Uniunea Polonezilor din România a marcat Zilele Naționale ale Poloniei cu un eveniment deosebit, desfășurat la Cacica. Deși Ziua Națională a Poloniei este celebrată oficial pe 11 noiembrie, pentru comunitatea poloneză din România, aceasta a reprezentat un prilej special de a omagia independența Poloniei și valorile culturale ale națiunii.

Sărbătoarea Zilei Naționale a Poloniei, în Cacica
Foto: Uniunea Polonezilor din România

Articol editat de Maria Constantin, 19 noiembrie 2024, 14:41 / actualizat: 21 noiembrie 2024, 17:11

Ceremonia a început cu un moment de reculegere în fața statuii Sf. Ioan Paul al II-lea, simbol al credinței și unității poporului polonez. La eveniment au participat oficialități, care au depus flori și lumânări în memoria celor care au luptat pentru păstrarea identității poloneze de-a lungul decadelor.

Un alt moment important al sărbătorii a fost oficierea unei Sfinte Liturghii la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica, celebrată de pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din Dieceza de Iași, alături de alți preoți din Bucovina și pr. Ionuț Ursuleac, protopop al Bucovinei din Episcopia Greco-Catolică de Maramureș. Liturghia a fost oficiată pentru binele Patria Poloniei și al comunității poloneze din România.

sursa foto: Uniunea Polonezilor din România

Printre oaspeți s-au numărat ambasadorul Republicii Polone în România, Paweł Soloch, alături de soția sa, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Șoldan, subprefectul județului Suceava, Antoniu-Alexandru Flandorfer, primarii din Cacica și Moara, Dinu Radu Ciuc și Eduard Dziminschi, și directorul salinei Cacica, Radu Dîrțu.

Printre invitați s-au numărat și reprezentanți ai Bisericii, ai instituțiilor educaționale, profesori de limba polonă și membri ai comunității poloneze din România. Sărbătoarea s-a încheiat cu un concert deosebit, susținut de cvartetul de coarde Colosseum din Iași, care a adus un omagiu muzical tradițiilor poloneze.